Горещата вълна, която стигна и до България, може да задържи топлото време дори до началото на октомври.

От близо седмица страната ни се намира под влиянието на обширен антициклон, разпростиращ се от централните части на Северна Африка, през Балканите и Централна Европа към средната част на Европейска Русия.

С изключение на отделни периоди, като снощи в източната част на страната и днес в Стара планина, времето е слънчево/ясно и сухо или с незначителна купеста облачност, без съществени валежи.

Все още дългият ден, високото слънце и продължително слънчево греене обезпечават ръста на температурите, които имат подчертан дневен ход.

Днес ще бъде слънчево, с купеста облачност, но освен в планините, вероятността за валеж е малка. Температурите ще достигнат 28 до 33- 34 градуса.

В следващите дни сухото, горещо в низините и почти безоблачно време ще се задържи.

От петък до неделя температурите ще се понижат с 2-3 градуса заради временното попадане на страната ни в югоизточната периферия на антициклоналния вихър с доминиращ въздушен пренос от североизток.

След понеделник обаче отново ще става по-горещо и през следващата седмица на места в низините не са изключени температури до около 36-37 градуса.

Топло, но с малко по-ниски температури заради надморската височина, ще бъде и в София - максималните стойности най-често ще са до около 30-32 градуса.

Според сценариите на моделите и поведението на циркулацията над Атлантика  и Евразия може да очакваме, че подобно време ще се задържи за продължителен период. Не са изключени краткотрайни размити атмосферни смущения, но съществена промяна на времето до поне първата половина на третата декада на месеца е малко вероятна.

Според месечната прогноза на НИМХ през третата декада е вероятно лабилизиране и повече краткотрайни превалявания над страната, но това може и да не се случи в такава подчертана степен, а предимно сухото и често горещо време да се задържи и през голяма част от септември. Разбира се, никога няма как да изключим напълно нов влажен период в края на лятото, подобно на 2005 година, но имайки предвид типа и трайността на поведението на циркулацията, вероятността за сухо и продължително лято е неколкократно по-голяма.

Дългосрочното прогнозиране носи своите рискове, затова следете промените и краткосрочните  ни прогнози.