Река Лоара във Франция е с "безпрецедентно ниски нива на водата" заради сушата, съобщава Ройтерс.

Източникът добавя, че четири ядрени централи зависят от водния поток на реката за охлаждане. Изданието цитира Ерик Соке, ръководител на отдела по хидрология в Националния институт по земеделие, храни и околна среда на Франция: "Всички потребители ще трябва да преосмислят поведението си по отношение на водните ресурси."

>>>>>Виж галерия от снимки>>>>>

В друга статия на Ройтерс се казва, че някои села в Южна Франция получават доставки на вода с камиони поради сушата.

Междувременно BBC News съобщава под заглавие: "Суша във Великобритания: Защо трябва да свикнем с криворазбраните зеленчуци?" В него се добавя: "Суша": "Учените казват, че горещите вълни и сушата ще се увеличат с изменението на климата и че трябва да се адаптираме към това как това се отразява на селското стопанство и нашата храна."

Отделно от това Ройтерс съобщава, че ниските нива на водата в река Дунав са "забавили доставките на въглища за електроцентралите" и са намалили производството на водните централи в Сърбия.

Ройтерс съобщава също така, че трафикът се е увеличил по Рейн в Германия, "където ниските нива на водата вече възпрепятстваха корабоплаването това лято, след като повреда в двигателя на кораб затвори част от водния път, съобщиха властите в сряда".

Коментарът за Financial Times на колумнистката Хелън Томас е озаглавен: "Климатът е проблем на веригата за доставки, който не може да бъде пренебрегнат". Тя пише: "Водната инфраструктура на световната търговия може да пресъхне или да спре работа, когато светът се затопли."

За Politico материалът обръща поглед назад към сушата от 1540 г.: "Тъй като Европа рискува да изпита най-голямата суша от 500 години насам, ето какво се е случило последния път."