Тежка пътна обстановка в почти цялата страна заради снеговалежа и студа. Най-сериозни са затрудненията с предвижването в Южна България.

На места се спира движението заради почистване и е ограничено за камиони над 12 тона през основните проходи в южните части на страната.

Гърция затвори затвори граничните си пунктове за камиони и автомобили заради ниските температури и сложната пътна обстановка. Това предизвика километрични колони от тежкотоварни камиони на АМ Струма преди граничния пункт "Кулата". Повече от денонощие превозвачите престояха в кабините на камионите си, болшинството от които бяха с чужда регистрация.

Едва към 16:30 часа в неделя граничните власти от южната ни съседка вдигнаха забраната за тировете, влизащи в България. Към Гърция обаче се пропускат само камиони, чиято дестинация е Солун и Атина. Транзитно преминаващи през Гърция товарни автомобили не се пропускат. Това и към момента създава проблеми в зоната за граничен контрол, тъй като много от превозвачите са принудени да се върнат. На ГКПП "Маказа" в двете посоки могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона.

Снимка: АПИ

Повечето големи пътни артерии в областта са проходими и без ограничения. Остава забраната за движение на камиони над 12 тона през прохода Папаз чаир по пътя Гоце Делчев- Катунци, тъй като единствено там продължава да вали сняг.

От пътна полиция и областно пътно управление съветват шофьорите да не тръгват на път, ако това не е наложително.

Движението на превозни средства над 12 тона се ограничава временно по пътя от Кюстендил за граничния пункт Гюешево, поради "спиране от Северна Македония", съобщиха от АПИ "Пътна инфраструктура". В съобщението не се уточняват причините, нито срокът на ограничението.

Най-много сняг се очаква да падне в Родопите. Там валежите започнаха от снощи и продължават. 55 машини поддържат пътищата и най-вече проходите в област Смолян.

Снимка: АПИ

От АПИ обявиха, че над 900 машини почистват пътищата. Имало въведени ограничения за определени периоди през нощта заради снегопочистване на "Тракия" и на "Хемус".

Шофьори на тежкотоварни камиони обаче се оплакаха, че магистрала "Тракия" не е била почистена часове наред. Малко след 09:00 часа сутринта тирове се оказаха блокирани между Пловдив и Пазарджик.

В района на Хасково заради непочистени улици камион се заби в ограда. Няма пострадали хора.

Сняг и заледени пътища в Гърция

Спряно е движението на много места по националната пътна мрежа в Гърция. Променлива и утежнена е обстановката в Северна и Централна Гърция. Силен вятър, снеговалеж и минусови температури в почти цялата страна, съобщават от Пътна полиция с предупреждение да не се пътува днес и утре.

Гърция

Снимка: AP/БТА

Заледена е голяма част от пътната мрежа. Спряха движението на товарни камиони в рискови за движение области. Спасиха потънали в преспи хора до град Драма. Самолет не успя да се приземи на летището на остров Крит.

Гърция

Снимка: AP/БТА

Снежната покривка по високите части достигна един метър и температури до минус 13 градуса.

По нареждане на областните управители няма да отворят училищата утре и във вторник. Прекъснато е електрозахранването в няколко високопланински села. Предупреждават за възможно прекъсване на тока в следващото денонощие в части от централна Гърция.

Циклонът приближава област Атика. Там прекъснаха движението по няколко направление в очакване на силно заледяване тази нощ.

Солун

Снимка: AP/БТА

Пътищата са заледени, обработват се от снегопочистващи машини, но полицията прекъсна движението в рискови участъци от пътната мрежа. От вчера на обяд вали непрекъснато сняг, като на места снежната покривка достигна един метър. Дори остров Крит е покрит със сняг. Температурите са минусови, което усложнява пътната обстановка.

Според синоптиците сняг се очаква да вали и утре. Силни морски бури има в Егейско море и под забрана е влизане в морето на малки плавателни съдове.

Снежни неволи и в Албания

Снегът, който вали в Албания от вчера, доведе до блокиране на отсечки от магистрали и до прекъсване на електричеството в някои райони в страната, съобщава порталът Екзит.

Най-тежка е ситуацията на пътя Лежа - Милот в северозападна Албания, който е блокиран, поради което десетки граждани прекараха нощта навън.

Рано тази сутрин албанската армия съобщи, че е успяла да отблокира пътя.

Блокирани са и повечето пътища в района на Дебър, към границата с Република Северна Македония. Дебелината на снежната покривка там достига до 70 сантиметра, селата са блокирани, съобщават местни източници.

Затруднено е движението по пътя Пешкопия-Тирана, проблеми причинява и силният вятър, който увеличава снежните наноси.

Организацията, която отговаря за пътищата в Албания, предупреди шофьорите за тежките условия по пътщата и за силния вятър, който затруднява движението.

Летището в Тирана е затворено заради снежна буря, полетите са отложени.

Сняг валя и в пристанище Дуръс, където това е рядко явление.

Министерството на отбраната призова гражданите да избягват да излизат навън

Истанбул потъна в сняг

Истанбул осъмна покрит със снежна покривка. Късно през нощта заваля сняг, който продължава и днес през деня. Снегът покри улици, площади, палмите по крайбрежието, забележителностите на града, мостовете над Босфора, чиито силуети заприличаха пощенски картички.

Истанбул

Снимка: AP/БТА

По улиците няма хора поради 72-часовата забрана за излизане навън заради Ковид-19.

В някои от европейските квартали на мегаполиса, където надморската височина е по-голяма, снежната покривка достига до 10 см, съобщиха от истанбулската голяма община. В по-високите части на азиатския бряг на Истанбул също е натрупал сняг. Силно намалена е видимостта по Босфора.

Температурите от 17 градуса преди два дни, днес паднаха между минус един и минус три градуса. Привечер се очаква да застуди още повече, има предупреждения за възможни заледявания.

Според синоптиците от утре предстои ново силно застудяване и обилен снеговалеж, който ще скове мегаполиса и ще натрупа до 30 см сняг.

За последно в Истанбул през 1987 г. е имало обилни снеговалежи, каквито се очакват през следващите дни, посочват те. Затопляне на времето се очаква едва в четвъртък.

От пътната служба информираха, че няма отцепени заради снеговалежа пътища. Екипи на истанбулската голяма община са мобилизирани за разчистване на пътищата, разхвърлят луга и пясък.

Студеното време е обхванало цялата страна. Обилен е снегът в източните области, придружен със заледявания и бури, сняг вали в черноморската област, във вътрешен Анадол, а в южните окръзи - Измир, Анталия, Мармарис валят силни дъждове, съобщават медиите