Предстои промяна на времето. Днес над цялата страна, а утре - над източната половина ще бъде горещо, но след това ни очакват бури, гръмотевици и малко по-хладно време.

До довечера ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност и горещо.

Все още без валежи. Температурите ще достигнат 33 до 38 градуса в повечето места. Ще духа слаб вятър от североизток и изток.

През нощта облачността над западните райони ще се увеличи, а на отделни места около Западна Стара планина е възможно да превали и прегърми. Ще продължи да духа слаб вятър от изток. Топла нощ, с температури утре по зазоряване от 17 до 23 градуса.

Утре ще остане горещо, с температури от 33 до 38 градуса, но след обяд над западните райони ще се развие купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще има и локални градушки. Причината за тази промяна е циклонална област, добре изразена във височина, която в момента се намира над Западните Балкани, но от утре за няколко дена ще влияе на времето над нашата страна.

В неделя над централните и западни райони ще бъде неустойчиво и по-хладно, с температури от около 22-24 до 30 градуса. Там на много места ще има гръмотевични бури, а вятърът ще се ориентира от северозапад. 

В източните райони подобни явления ще са значително по-малко и по-слаби, а температурите в неделния ден ще останат до около 34-35 градуса. Там вятърът все още ще бъде от изток.

Подобно време ни очаква и в понеделник и вторник. Ще бъде частично неустойчиво, с превалявания и гръмотевици на отделни места, предимно над западните райони и планините, но подобни прояви са възможни в по-слаба степен на отделни места и на изток.

Температурите ще останат от 23-28 в Западна България до около 33-34 на места на изток, с градус-два по-високи през втория ден.

Според предварителните прогнози, бавноподвижната циклонална област ще влияе най-силно на времето у нас в средата на седмицата. Предстоят бури и гръмотевици, при това - на фона на топло време, с максимални температури от около 28-30 на запад, малко по-ниски на места по високите полета, до около 34-36 в източните райони.

Силно неустойчива ще бъде атмосферата над западната половина на страната и в планините, като в някои райони там явленията няма да стихват напълно и през нощните часове.

Постепенно стабилизиране на атмосферата ще започне към и след петък идната седмица.

Времето в следващите няколко дни няма да бъде подходящо за планински туризъм по понятни причини. Значително по-добри условия ще има по морето, където макар не напълно изключени, явления като валежи и гръмотевици са по-малко вероятни, а в повечето дни ще има и достатъчно слънце, на фона на комфортни високи температури и топла вода.

.