Преди 470 милиона години настълил ледников период на Земята след разпадането на астероид, довело до формиране на гигантски облак прах, който блокирал слънчевите лъчи, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от ДПА. Сега учени се стремят да предизвикат сходно събитие, за да се охлади нашата планета.

Специалисти от университета в Лунд, Швеция, и музея "Фийлд" в Чикаго заключиха, че неочакваното им откритие може да се използва в борбата с глобалното затопляне, ако човечеството не успее да намали емисиите въглероден диоксид. "Получените резултати за пръв път показват, че навремето подобен прах е охладил значително Земята", заяви ръководителят на изследването Биргер Шмиц.

От повече от десетилетие учени обсъждат различни изкуствени методи за охлаждане на нашата планета, ако се стигне до голяма климатична катастрофа. Сега се обмисля възможността големи колкото изкуствени спътници астероиди да бъдат "поставени" в околоземна орбита, за да отделят непрестанно фин прах и отчасти да блокират слънчевите лъчи.

"Това е като да застанеш в центъра на помещение и да нанесеш удар върху пълна с прах торбичка на прахосмукачка, но в по-големи мащаби", поясни Шмиц.

През последните 25 години бяха представени различни хипотези какво е предизвикало ледниковия период.

Новото изследване показва, че преди 470 милиона години 150-километров астероид между Юпитер и Марс се е разпаднал и прах се е разпространил в Слънчевата система, като облак прах частично спрял достигането на слънчева светлина до Земята