Последните дни на януари ще донесат финално застудяване, по-осезаемо в планините и източните райони, но февруари ще започне с ударно затопляне.

До края на деня днес ще остане ветровито, с температури от 5 до 10-11 градуса.

През нощта облачността ще се увеличи и от запад на изток след полунощ ще превали дъжд и сняг. Отново ще се усили вятърът от северозапад. Минималните температури ще бъдат от минус 2 до плюс 4 градуса.

В съботния ден облачността над западната половина на страната ще намалява до незначителна, но в източните райони ще бъде по-често облачно с временни разкъсвания. Там на места ще превалява дъжд, по високите части на Североизточна България - сняг. Дневните температури ще бъдат от 6 до около 12 градуса, малко по-ниски по високите западни котловини и в Лудогорието. Ще бъде много ветровито, със силен, в Дунавската равнина - временно бурен северозападен вятър.

В неделя облачността ще бъде по-често значителна. Вятърът ще отслабне, но няма да стихне напълно: в Северозападна България ще бъде от северозапад, до умерен, а на североизток - от север-североизток и с него там ще нахлува по-студен въздух. В Предбалкана, Стара планина, Странджа и на места в Лудогорието ще превалява за кратко сняг, без да образува съществена снежна покривка. Минималните температури ще са от минус 4 до плюс 1, а дневните - от 3 до 9 в повечето места.

В понеделник ще застудее още малко. Облачността ще бъде значителна, с по-съществени разкъсвания над западната половина. Краткотрайни валежи от сняг ще има на места в планините, Предбалкана и Лудогорието.

Минималните температури ще са от минус 5 до нула, а дневните - от 1 до 6-7 градуса. В Източна България ще духа умерен, на места временно силен северен вятър.

Студено ще остане през последните два дни на месеца - вторник и сряда, като във вторник дори температурите ще са градус-два под тези от понеделник.

От средата на седмицата ще започне чувствително затопляне и според прогнозните сценарии, през повечето дни на първата десетдневка на февруари температурите в много райони ще достигнат 15 и дори ще доближат 20 градуса. Повече подробности за този период очаквайте в следващите ни прогнози.