Някои наричат радикалните привърженици на намаляването на въглеродните емисии "Еко-талибани". Не рядко въпросните радикали дават повод за подобни определения и един от тези поводи са опитите да наложат на мнозинството своите визии относно начина на хранене.  

Материал в "Гардиън" е типичен пример за това. Публикуваме го без редакторска намеса.

Месните диети на мъжете са отговорни за 40% повече емисии, затоплящи  климата от тези на жените, според проучване в Обединеното кралство.

Изследването установява, че една четвърт от емисиите, свързани с диетата, са от "незадължителни" храни и напитки, като кафе, алкохол, сладкиши. Според въпросните учени политиките за насърчаване на устойчивите диети трябва да се съсредоточат върху храните на растителна основа, но смяната на напитките и намаляването на сладките закуски предоставят допълнителни възможности.

Второ проучване установило, че в западните страни веганските и вегетарианските диети са с около една трета по-евтини за закупуване от обикновените диети, което според изследователите контрастира с схващането, че те са "запазени за привилегированата средна класа".

Производството на храни причинява 30% от емисиите на парникови газове, а предишни проучвания показват, че яденето на месо в богатите страни трябва да бъде рязко намалено, за да се справим с климатичната криза, причинена до голяма степен от метана и обезлесяването, свързано с добитъка. Но тези проучвания разглеждат средните емисии от широки категории храни.

Новото проучване, публикувано в списание Plos One, анализира емисиите, свързани с повече от 3200 специфични хранителни артикула, и изследва диетите на 212 британци, които записват приема на храна и напитки за три 24-часови периода. То установило, че животинските продукти са отговорни за почти половината от средните емисии на парникови газове в диетата: 31% от месо и 14% от млечни продукти. Напитките (има се предвид тези, съдържащи алкохол) са причинили 15% от емисиите, а 8% са от торти, бисквити и сладкарски изделия.

Изследването също така показа, че невегетарианските диети създават 59% повече емисии от вегетарианските диети. Мъжките диети са имали 41% повече емисии, до голяма степен поради яденето на повече месо, но и поради повече напитки.

"Всички искаме да направим всичко възможно, за да помогнем за спасяването на планетата", споделят учените, водени от Холи Рипин от Университета в Лийдс. "Планирането на това как да променим диетата си, е един от начините, по които можем да направим това. Има широкообхватни концепции като намаляване на приема на месо, особено червено месо, но нашата работа също така показва, че големи резултати могат да бъдат направени от малки промени, като намаляването на сладкиши.

Рипин заявява, че изследването не оценява защо мъжете ядат повече месо. "Но можем да предположим, че това може да се дължи на факта, че мъжете обикновено ядат повече храна от жените". "Можем също така да спекулираме, че мъжете могат да ядат по-традиционни диети, базирани на месо.

Друго скорошно проучване установи, че разходите на мъжете за стоки причиняват 16% повече емисии от жените, въпреки че сумата на парите е много сходна, най-вече поради по-високите разходи за бензин и дизел за автомобили.

Проучването, анализиращо разходите за различни диети, е публикувано в списанието The Lancet Planetary Health. Той сравнява седем устойчиви диети със сегашната типична диета в 150 страни, използвайки цени на храните от Световната банка.

Според него, в страните с високи доходи веганските диети са най-достъпни, намалявайки разходите за храна с 21-34% в сравнение със средните диети, в зависимост от конкретния избор на храна. Вегетарианските диети са на второ място с 27-31% намаление на разходите.

 

Флекситарианската диета с ниски количества месо и млечни продукти намалява разходите с 14%, но основаната на риба пескатарианска диета всъщност увеличава разходите с 2%. Проучването се фокусира върху пълноценни храни и не включва силно преработени заместители на месо или хранене в ресторанти или заведения за вкъщи.

"Смятаме, че фактът, че веганските, вегетарианските и флекситарианските диети могат да ви спестят много пари, ще изненада хората", каза Марко Спрингман от Оксфордския университет, който ръководи второто проучване. "Когато учени като мен се застъпват за здравословно и екологично хранене, често се казва, че седим в нашите кули от слонова кост, рекламирайки нещо, което е финансово недостижимо за повечето хора. Това проучване показва, че е точно обратното. Тези диети биха могли да бъдат по-добри за вашия банков баланс, както и за вашето здраве и здравето на планетата."

Скорошно проучване за WWF установи, че повече от 70% от британците вярват, че хората трябва да ядат храна, която е по-добра за околната среда, но 65% казват, че устойчивите опции са твърде скъпи.

Настоящите най-разпространени диети в богатите нации не са в съответствие с хранителните насоки, като яденето на месо е по-високо от препоръчаните нива. Двете нови проучвания потвърждавали, че здравословните диети са и диети с по-ниски емисии.