Нова гореща вълна настъпва в България. Температурите започват да се повишават, като очакванията са на места седмицата да завърши с 40 градуса на сянка.

Днес ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност, но почти без валежи. Максималните температури ще са от 26 до 31 градуса. Ще духа слаб западен, след обяд по Черноморието - източен вятър.

От утре започва повишение на температурите. Ще бъде слънчево, сухо, в низините - горещо. Температурите след обяд ще достигнат стойности от 28 до 32-33 градуса.

В сряда жегата ще продължи да набира сила. Ще бъде слънчево и горещо в цялата страна, с температури от 31 до 36 градуса. По Черноморието ще духа до умерен вятър от изток и температурите ще бъдат с няколко градуса по-ниски, до 26 - 28.

В четвъртък температурите ще бъдат от 33 до 38 градуса. Във вътрешността на страната ще бъде почти тихо, а в източните райони, отдалечени до около 80-100 километра от брега ще продължи да духа до умерен вятър откъм морето и температурите ще бъдат по-ниски  с няколко градуса.

В петък ще има повече купести облаци, но ще остане предимно сухо. Слаби краткотрайни превалявания с локален характер са възможни над Западна Стара планина, Рила и Пирин. Температурите ще бъдат от 32 до 37 градуса. В източните райони ще духа умерен източен вятър, а в централна Северна България - слаб от североизток.

В събота ще бъде слънчево и горещо, с температури от 34 до 39 градуса. Отново малко по-хладно ще бъде по черноморското крайбрежие, където ще духа слаб, до умерен източен вятър.

Най-горещият ден на тази седмица ще бъде неделният. Според сегашните моделни прогнози, на места в низините са възможни и температури до 39 - 40 градуса. Тези очаквани максимални стойности ще бъдат доуточнявани в следващите дни.

Ще бъде слънчево, с повече облаци в източните и североизточни райони, но ще остане без валежи. Отново по морето температурите ще бъдат по-поносими с няколко градуса.

През предстоящата седмица месец август ще защити блестящо реномето си на най-слънчев месец. Времето ще бъде типично лятно, почти без валежи, горещо, слънчево и сухо.

Времето ще бъде подходящо както за море, така и за планина, като в средновисоките части на планините ще бъде доста топло, с максимални температури на 1200-1300 метра между 26 и 28 градуса в края на седмицата.

Много приятно ще бъде времето по морето, където температурите ще са с няколко градуса по-ниски от тези във вътрешността на страната. Там в някои дни проблем биха могли да бъдат само по-високите вълни, заради постоянния до умерен източен вятър. Бъдете внимателни!

В началото на следващата седмица, според сегашните моделни прогнози, горещините ще се засилят още и в някои райони биха могли да доближат абсолютните стойности, измервани от началото на инструменталните наблюдения. Все пак, това са само предварителни прогнози, които подлежат на уточнение в следващите дни.