National Grid, операторът на електроенергийната мрежа на Обединеното кралство, е наредил на два аварийни въглищни генератора да започнат да загряват, тъй като мрежата "е изправена пред първото голямо изпитание на енергийната криза, при която търсенето нараства, а температурите падат под нулата", съобщава Financial Times.

Вестникът добавя, че националната мрежа е заявила в понеделник сутринта, че е поискала от "аварийните" централи да се подготвят за работа, "за да даде на обществото увереност" в енергийните доставки, като добави, че хората трябва да продължат да "използват енергията както обикновено".

Двата въглищни енергийни блока на Drax, които правителството поиска да бъдат в готовност тази зима, може да не са необходими за захранване на мрежата още в понеделник, заяви операторът, но "те ще бъдат на разположение на ЕСО, ако се наложи".

За първи път някой от резервните въглищни блокове е помолен да се включи, след като Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия това лято поиска да отложи затварянето им до края на зимата, за да подпомогне укрепването на устойчивостта на мрежата." FT обяснява: "Обединеното кралство обикновено е голям вносител на електроенергия от Франция, но проблемите с поддръжката на френския ядрен сектор засегнаха доставките тази година, въпреки че централите бавно се връщат в експлоатация.

Тези съкращения задълбочиха енергийната криза, предизвикана от намаляването на доставките на газ за Европа от страна на Русия в отговор на западната подкрепа за Украйна.

Резервните въглищни блокове работят по т.нар. договори за зимни непредвидени ситуации, така че не могат да бъдат предлагани на свободния пазар, но операторът на мрежата може да поиска те да бъдат включени, за да се облекчат ограничените доставки."

The Times пише: "Прогнозите са, че студеното време ще увеличи търсенето на електроенергия във Великобритания до най-високото ниво досега през тази зима в пиковите часове тази вечер, тъй като домакинствата използват повече енергия, за да се стоплят.

В същото време все още условията означават, че вятърните паркове ще произвеждат по-малко от една десета от максималния си капацитет. Вчера следобед вятърните централи произвеждаха само около 3 % от британската електроенергия."

The Daily Telegraph също подчертава затишието във вятърната енергия: "Ден напред Цените на електроенергията в Обединеното кралство скочиха до исторически максимум от 675 паунда за мегаватчас на Epex Spot Exchange в неделя, когато сняг и минусови температури обхванаха Великобритания. Цената на електроенергията в пиковите часове от 17:00 до 18:00 ч. се покачи до рекордните 2 586 паунда за мегаватчас.

Тези високи цени на електроенергията на едро се дължат на нарастващото търсене в момент, когато ниската скорост на вятъра намалява количеството електроенергия, произведена от възобновяеми източници."

Едва в края на статията се дава допълнителна яснота: "Температурите, скоростта на вятъра и количеството електроенергия, което Обединеното кралство може да внася от Европа, са от ключово значение за запазване на осветлението тази зима. Очаква се Великобритания да избегне прекъсвания на електрозахранването, но може да се наложи да се бори с намалени доставки от Франция поради поддръжка на ядрения парк на EDF."