В материал от вчера изданието energylivenews съобщава, че във Великобритания все повече доставчици се присъединяват към "услугата за гъвкавост на търсенето"  на National Grid - британската електрическа мрежа.

Ръководителят на National Grid заяви, че "по-голямата част" от енергийните компании са се присъединили 

"По-голямата част" от британските доставчици на енергия се присъединиха към схема за заплащане на потребителите за по-малко потребление на електроенергия в пиковите часове.

Миналия петък Ofgem - британският енергиен регулатор, даде зелена светлина на услугата за гъвкаво потребление ESO на National Grid - програма, която има за цел да насърчи повече хора да пренасочат времето, в което използват уредите си, към часовете извън пиковия период.

Очаква се за потребителите това да означава, че домакинствата могат да спестят около 100 GBP, а промишлените и търговските предприятия - няколко пъти повече.

В интервю за информационната агенция PA Media Джон Петигрю, изпълнителен директор на National Grid, е заявил, че "по-голямата част от доставчиците във Великобритания са се присъединили" към схемата.

Г-н Петигрю добави: "Много сме доволни от тази иновация. Тя ще продължи да се развива през зимния период."

Запитан за риска от прекъсване на електрозахранването през тази зима, главният изпълнителен директор на National Grid заяви, че "позицията, която изложихме в зимната прогноза, не се е променила".