От утре до края на второто десетдневие на месеца предстои постепенно повишение на температурите, като най-добре изразено ще бъде то в източните райони, хълмистите части на низините и в планините. В планините в някои дни на следващата седмица температурите ще бъдат с над 10 и дори до 15 градуса по-високи от обичайните за средата на първия зимен месец. Същевременно ще има и дни с мъгли и ниски облаци, особено в западната половина на страната, в ниските части на низините и затворените котловини.

Днес ще бъде облачно, със слаби превалявания от дъжд. Дневните температури ще бъдат от 2 до 8 градуса в по-голямата част на страната и до 10, 11 в крайните източни райони. Ще духа слаб вятър от изток и североизток.

През нощта ще бъде облачно, все още със слаби превалявания на отделни места. Валежите ще бъдат незначителни. Температурите утре сутрин ще бъдат от около 1-2 градуса в Софийско до 6-7 в низините. Утре ще бъде облачно. В Дунавската равнина и източните райони ще духа слаб източен вятър. 

Слаб дъжд ще превали в Югозападна България и североизточните райони. Максималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса, по-високи по Черноморието и в Добруджа - на места до 12, 13 градуса.

В петък и събота облачността ще остава значителна, като през първия ден все още на места са възможни съвсем слаби превалявания от дъжд. Минималните температури ще бъдат от около нулата до 6-7 градуса и до 9-10 в крайните източни райони, а дневните ще бъдат от 6-7 на запад до 12-13 в източните райони, чувствителни на  южен вятър. В местата с мъгли или ниски облаци на запад ще остава по-хладно.

В неделя и понеделник в полупланинските райони и планините повишението на температурите ще продължи, а облачността ще намалее до слънчево време. Дневните стойности там ще достигат, а на места и ще преминават 15 градуса.

По-ниски ще остават температурите в низините и котловините на запад.

През първата половина на следващата седмица съществена промяна на времето няма да настъпи. Във височина над страната ще доминира въздушна маса с температура, по-висока от обичайната с десетина градуса. Заради липсата на вятър и ниското слънце, обаче, тази почти рекордна "жега" няма да се усеща в максимална степен в ниските части. Макар и по-топло от обичайното с няколко градуса, там температурите ще достигат само до десетина градуса, а във високите  котловини с гъсти мъгли - и по-малко. Ще остане и  почти без валежи.

По по-високите места в източните райони и най-вече в планините ще има и няколко дни с температури около и над 15 градуса.

Според предварителните прогнози, постепенно понижение на температурите ще настъпи едва в последните дни на следващата седмица.