Застудяването у нас продължава. За пет области на страната е в сила жълт код за интензивни валежи и силен вятър. Това са Видин, Монтана, Враца, Ловеч и София-област. Ще има условия и за градушки, съобщават синоптиците от НИМХ.

Причината за влошаването на времето е студен атмосферен фронт, който преминава през западната част на страната.

Експерти предупреждават, че в резултат на обилните валежи има опасност от възникване на поройни наводнения във водосборите на река Огоста и река Искър.

Денят започва с минимални температури от 14 до 23 градуса. Преди обед ще вали в североизточните райони и ще бъде доста ветровито. Максималните температури в населените места ще бъдат от 27 до 33 градус. От сряда до края на седмицата температурите ще бъдат около 31-36 градуса, сочи синоптичната прогноза.

Лоши са атмосферните условия в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). През деня не се препоръчва излизане във високите части. В района на Стара планина превалява дъжд, времето е ветровито и мъгливо. В района на Рила също превалява дъжд, на Боровец времето е облачно. Температурите са спаднали значително в сравнение с вчерашния ден. Сутринта е регистрирана температура нула градуса във високите части на около 2000 метра, казаха още от ПСС.

Нова гореща вълна в България се задава от 14 август.