Днес страната ни ще остава под влияние на рекордно топла въздушна маса във височина. В ниските равнинни части това няма да се усеща толкова добре, макар, че и там ще бъде доста по-топло от обичайното, но в планините и полупланинските райони температурите бележат рекорди на места.

Вчера на Мусала в станцията на НИМХ бяха отчетени 7.6 градуса, което е рекордно висока температура за деня (и месеца) и е по-висока от  предишния рекорд, отбелязан преди повече от половин век с над един градус. Тук ще отбележим, че най-високата температура въобще на този най-висок за Балканите планински връх е 20 градуса, отбелязана, разбира се, в средата на лятото, през месец юли.

Днешните максимални стойности остават високи - от 12 до 17 градуса, но отново ще има и места с температури до около 20 градуса, а в западните ниски равнинни части ще бъде с 2-3 градуса по-хладно. Там през деня ще се задържат и мъгли. Привечер от запад ще се появи висока и средна облачност.

През нощта облачността от запад ще се увеличава. Температурите утре сутрин ще бъдат от 3 до 10 градуса.

През деня утре облачността ще бъде средна и висока, а температурите ще останат доста високи за декември, от 12 до 17 градуса, малко по-ниски в местата с мъгли.

В петък облачността ще бъде значителна, но в по-голямата част от страната ще бъде без валежи. Такива са възможни в крайните южни райони. Минималните температури ще бъдат от 3 до 8, а дневните - от 10 до 15 градуса.

В събота времето и температурите ще останат почти без промяна - със значителна облачност и възможни превалявания в северозападните райони.

В неделя ще бъде облачно и дъждовно. Минималните температури ще са от 3 до 9, в Югоизточна България до 12, 13. Дневните ще бъдат от 8. 9 в северозападните и западни райони, до 11-16 в по-голямата останала част от страната. В източните райони ще духа до умерен южен вятър.

В понеделник ще се появи и усилва - в Дунавската равнина умерен и временно силен, северозападен вятър. С него ще прониква по-хладен въздух с произход от северните атлантически акватории.

От запад на изток ще превали дъжд, в планините - сняг. Слаб сняг е възможен и по по-високите котловини на Западна България - Пернишко, Трънско, не е изключено да прехвърчи и в района на столицата, но снежна покривка няма да се образува.

Температурите сутрин ще бъдат от 2 до 7, а дневните - от 5 до 10 градуса, малко по-ниски по високите западни полета.

В деня преди Бъдни вечер минималните температури ще бъдат без съществена промяна. Облачността ще бъде променлива, по-значителна на изток, а на запад намаляваща на моменти до слънчево време. Дневните температури ще са от 5 до 10 градуса. Ще бъде ветровито, с умерен, в западната част на Дунавската равнина - временно силен северозападен вятър.

Според предварителните прогнози, в деня на Коледа вятърът ще отслабне. Облачността ще бъде значителна, предимно средна и висока, а температурите след обяд ще останат почти без промяна, от 5 до 10 градуса.