Две седмици преди Нова година руската зима в Москва и Централна Русия не е същата и представлява "жалко зрелище", пише руският метеосайт Гисметео.

От своя страна, държавния хидрометеорологичен център на федерацията обобщава, че за изминалите дотук декемврийски дни, температурите в руската столица средно са 5 десети над нулата, при нормални стойности между минус 5 и минус 4 градуса - тоест, с над 5 градуса по-високи от обичайното.

По-лошото е, че в обозримите реалистични срокове на прогнозите не се виждат съществени промени.

До края на тази работна седмица температурите през деня в Москва ще бъдат положителни и ще достигат около 5 градуса, при което е възможно да бъде подобрен температурният рекорд за периода в руската столица. Той е +5.3 градуса и е регистриран в сравнително далечната 1982 година.

Крайно нехарактерно за това време на годината, според руските метеоролози, валежите ще бъдат от дъжд или ръмеж.

Най-вероятен е рекордът вдругиден, в четвъртък.

В края на седмицата атлантическите циклони, които носят неспирен поток от топъл океански въздух към централните руски равнини, ще направят пауза и температурите ще се понижат, но все едно, ще останат над обичайните за периода, слизайки само  малко под нула градуса.

След кратък по-студен период, Атлантикът отново атакува и Западен Сибир, където температурите в следващите дни също ще превишават чувствително обичайните за тамошните места с десетина градуса. Разбира се, в Сибир нормите за зимата са съвсем други и дори 10-12 градуса по-високи от обичайните температури са достатъчно ниски за нашите стандарти - между минус 12 и минус 17 градуса.

Температурните аномалии в почти цял Сибир също са в оранжево

Снимка: ГМЦ РФ