Астрономическата зима започна тази сутрин в България в 6 часа и 19 минути, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. На 22 декември нощта е най-дълга, а денят - най-кратък.

Метеоролозите обаче прогнозират необичано високи температури през деня и предупреждават за бурен вятър в почти цялата страна.

Още за зимата, като сезон

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.

През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи, отбелязват от НИМХ.

Каква е прогнозата за днес: сравнително топло

След временното разкъсване и намаление на облачността, още преди обяд от запад тя отново ще започне да се увеличава. След обяд ще започнат и валежи, отначало в Западна България, а през нощта срещу понеделник ще завали и в Източна. По-значителни количества се очакват в югозападните райони.

Ще продължи да духа юг-югозападен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен.

Ще бъде значително по-топло от обичайното с максимални температури между 13° и 18°, в отделни райони на Предбалкана и по-високи. По-ниски, до 9-10° ще останат само в крайните западни райони на Дунавската равнина, където ще е почти тихо, през по-голямата част от деня и с мъгла.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и през деня ще продължи да се понижава.

Потенциално опасно бурно време

НИМХ обяви за днес и жълт код за потенциално опасно време заради силен вятър в 21 области на страната. "Пощадени" от прогнозата са само областите Видин, Плевен и Русе на север; Пазарджик, Смолян, Пловдив и Стара Загора - на юг и в централната част.

Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 24 метра в секунда.

Екипи на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община са реагирали вчера вечерта след сигнали за паднали клони на дървета заради силния вятър, извил се в София. Екипите са действали по 14 сигнала, съобщиха от общината.

Оттам напомнят на гражданите да проверят за незакрепени предмети на терасите на жилищата си. Изпълнителите да обезопасят строителните скелета и оградите на обектите, а търговските фирми - рекламно-информационните елементи, предупреждават от Столичната община.