Мощен буреносен фронт е преминал над България през изминалите часове. Само в рамките на един час са паднали около 3000 мълнии.

Бурите са се придвижили на запад-северозапад по цялата територия на страната с поройни валежи, силен вятър и градушки.

Експерти предупреждават хората в тези населени места да бъдат внимателни.

Силна гръмотевична буря удари районите на Карлово, Стара Загора, Хасково и Димитровград във вторник вечерта. Зрелищни кадри бяха качени във Facebook страницата на "Метео Болканс".

Съобщава се за сериозни материални щети от паднали дървета. Бурята е била придружена от силен вятър, пороен дъжд и гръмотевици.

Петима души са били евакуирани при мощната буря в Стара Загора, съобщи директорът на Регионална дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" Стоян Колев. Той обясни, че не е имало пряка опасност за живата им, но те са потърсили помощ. Бурята е продължила повече от 2 часа, прекъснала е електричеството в цели квартали за около 30 минути.

"Много от улиците в града, особено в по-ниските части, са превърнати в реки. Има и извадени павета и запушени шахти", каза пред NOVA секретарят на общината.

Проливният дъжд е продължил почти до полунощ. В пожарната са постъпили около 60 обаждания за наводнения в града, основно в ниската част. Към момента се извършват отводнителни дейности в района на жп гарата.

В Карлово отводнителният канал в дерето "Меден дол" отново излезе от коритото си и наводни повторно гимназията по железопътен транспорт, както и двора, и приземните етажи на къща.

Пороят, продължил около 20 минути, унищожи разчистеното досега. Багер се наложи да започне укрепване на коритото на дерето пред гимназията. Всички седем улици, които бяха проблемни през деня вчера, са проходими. Целият човешки ресурс на общината се включи в разчистването, както и шест багера и шест камиона.

"Много силен дъжд с гръмотевици. Всичките ни усилия, които положихме, с много хора да отводним малкия корпус, всичко отново е пълно с вода и се опитваме да я изгребем. Молим държавата да помогне, защото не само училището е пострадало. Страдат и всички хора, които живеят в района, заради това прословуто дере", каза пред БНТ Стефан Филчев, директор на ПГ по жп транспорт "Христо Смирненски" - Карлово.

Само от единия мост на Стара река бяха извозени 60 камиона пясък, наноси и боклуци.

Днес в разчистването отново ще участват военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и 4-те аварийните екипа, изпратени от кмета на София Йорданка Фандъкова.