Абсолютен температурен рекорд беше поставен в Москва вчера. Термометрите в руската столица отчетоха 21 градуса по Целзий - най-високата измерена стойност за 140 години метеорологични наблюдения, когато е поставено тяхното начало.

Необичайно топлото за април време, характерно за месец юни по тези географски ширини, зарадва московчани, които захвърлиха зимните дрехи. Предишният рекорд за 13-и април е поставен през 2008 година, когато са отчетени 20,4 градуса. Днес се очаква още по-топло време, с температури до 22-23 градуса.

"Отлично, забележително, прекрасно! Много ми харесва - вместо зимата, вместо снежните преспи, имаме зелена трева, птички и слънце. И вместо с палто може да ходите с леки дрехи!", каза жителят на Москва Иван Пшеничний, цитиран от Нова телевизия.

В същото време у нас за 14 области е обявен жълт код за опасно време. Предупрежденията са за обилни валежи на югоизток, а на северозапад и за силен вятър. Температурите ще бъдат ниски за сезона, а дъждът ще продължи поне до понеделник другата седмица.

На този фон продължава освобождаването на обеми от язовирите, които са пълни или близо до капацитета си, съобщават от МОСВ. В момента най-големите усилия са насочени да се предават безпроблемно през язовирите стопените количества сняг и продължаващите дъждове.