Топлото време в обичайно много студената Москва продължава да изненадва, докато в САЩ температурите паднаха рекордно ниско.

Югозападните въздушни потоци ще продължат да доставят топли въздушни маси на територията на централната част на европейска Русия и на столицата. Аномалията на средната дневна температура, включително в началото на следващата седмица, ще бъде 8-10°. Стойностите на дневната температура в някои дни ще бъдат близки до абсолютните стойности. Снежната покривка ще се разтопи и слегне.

Днес, 31 януари, в Москва максималната температура на въздуха е 0 ... + 2 ° в Москва и -2 ... + 3 ° в района. Това са много високи стойности за тази част на Русия в най-студения период на годината.

Топло ще остане и в следващите 6-7 дни.

В началото на новата седмица нощите температури ще бъдат -2 ... + 3 °, през деня 0 ... + 5 °. Ще има известно количество валежи.

Същевременно в някои части на Канада и САЩ, под влияние на изключително мощно и изстудено ядро арктичен въздух, температурите в някои райони на Канада и дори Североизточните щати ще паднат до около и под минус 40 градуса - стойности с до 50 градуса по-ниски от тези в руската столица. Това са и температури с над 30 градуса по-високи от най-студените части на Антарктида, където все пак, в момента е разгарът на лятото.

Националната метеорологична служба на САЩ предупреди жителите на най-студените щати, че при тези температури дори 10 минути престой на открито могат да доведат до фатални измръзвания.

Тези аномалии се дължат на необичайното поведение на циркулацията в околополярните области и т. нар. "Полярен вихър" (Polar Vortex).