Високопоставени консерватори предупреждават, че следващият лидер на партията може да бъде склонен да се откаже от стратегията за нулево нетно потребление, за да получи подкрепата на депутатите-скептици по отношение на климата, съобщава Guardian.

Изданието  продължава: "Видни депутати от задните редици от месеци кроят планове как да убедят евентуалния заместник на Борис Джонсън да се откаже от ангажиментите за климата в полза на разширяване на използването на изкопаеми горива.

Всяка опозиция би дошла от зеленото крило на партията на торите, за което се признава, че е неорганизирано и слабо.

Един от министрите на околната среда е заявил, че в привидно голямата "зелена" група има много депутати, на които "не им пука".

Зелените тори "все още се борят да застанат зад екологично ориентиран кандидат, като все още никой не е представил положителна визия за политиката в областта на климата", отбелязва вестникът: "Редица зелени консерватори без ентусиазъм споменават Надим Захауи и Саджид Джавид като потенциални претенденти за тяхната подкрепа.

Джавид и Джереми Хънт се ангажираха да спазят обещанието, когато бяха интервюирани в неделя сутринта."

В "Гардиън" има и материал от петък, в който се сочат някои от потенциалните кандидати по отношение на техните екологични качества, материал за опасенията на активистите, че екологичното законодателство може да бъде "изместено на заден план или изоставено", както и материал, в който се разглеждат "политиките, които могат да се провалят при "куцащото" правителство на Обединеното кралство".

Тези политики включват "решение за одобряване на плановете за първата от десетилетия насам нова въглищна мина във Великобритания на стойност 165 млн. паунда", "преглед на фракинга" и "решение за одобряване на планирането на ядрения реактор Sizewell C в Съфолк".