Министърът на жилищното строителство и общностите на Обединеното кралство Майкъл Гоув е "на път да одобри първата британска въглищна мина от десетилетия насам, тъй като кабинетът се е обединил около предложението", съобщава Sunday Telegraph.

Вестникът пише, че "високопоставени източници от Консервативната партия" смятат, че Гоув "подкрепя плановете" за откриване на дълбока мина в Камбрия, която ще произвежда коксуващи се въглища за производството на стомана.

Решението на Гоув "сега зависи от препоръките, които са му предадени от Инспектората по планиране".

Източник е споделил  пред вестника: "Не знам със сигурност, но имам впечатлението, че той [г-н Гоув] ще го одобри." Според вестника Гоув трябва да вземе решението си до юли, но то може да бъде взето още в средата на май.

Той добавя, че "източници от Уайтхол твърдят, че руската инвазия в Украйна е обединила кабинета в полза на плановете".

В статията се твърди, че мината ще помогне за "откъсване" от руския внос. Според плановете на самата мина обаче 85% от произведените въглища ще бъдат изнасяни за Европа. 

В продължение на историята Times добавя, че Министерството за изравняване на нивото, жилищно настаняване и общности (DLUHC) отказва да коментира, въпреки че "добре информиран източник" казва:

"Независимият инспектор от Инспектората по планиране, който наблюдаваше разследването, е представил доклада за въглищната мина в Уайтхейвън, за да го разгледат единствено министрите в DLUHC."

Daily Mail също съобщава за това, което нарича "завръщане на въглищата" за Обединеното кралство.