Пожарите в Калифорния взеха вече 23 жертви, съобщава РИА Новости цитирайки телевизионния канал на KSBY и изявленията на местните власти.

>>>Виж галерия от снимки от пожара>>>

Преди това бе съобщено за 11 жертви на стихията, които са загинали при пожара в северните и южните райони на Калифорния.

Катастрофалният горски пожар, наречен "Камп", започна в четвъртък, 8 ноември, в Северна Калифорния и скоро бе признат за най-опустошителния в историята на щата.

Според последните данни, повече от 42 хиляди хектара земя вече са били обхванати от огъня, а около 7 хиляди сгради са били унищожени.

Преди това за на най-опустошителен горски пожар в историята на Калифорния се считаше пожарът "Тубс", бушувал само преди година, през 2017 г. в северните райони на щата. Тогава огънят беше обхванал почти 15 хиляди хектара, а изгорените  сгради бяха повече от 5,5 хиляди.

Тези факти показват, че пожарите имат пряка връзка с глобалното затопляне. Добра новина за югозападните американски щати е фактът, че в момента  и през следващите месеци се появи и усилва феноменът Ел Ниньо, който носи сухо време в Южна Америка, но по-влажен период в югозападните американски щати или поне така беше в края на миналия век. Доколко тази връзка ще се наблюдава и  сега, предстои да узнаем скоро.