Ураганът Уила достигна най-опасната, пета категория от пет възможни в скалата на Сафир-Симпсън и се приближава до островите Las Tres Marias (Трите Марии) край западното крайбрежие на Мексико. Максималната скорост на вятъра във вихъра достига невероятните 60 m/s.

>>>Виж галерията от карти>>>

Уила тази сутрин беше на 370 километра югозападно от мексиканското крайбрежие и продължава да се движи в северна посока със скорост 11 км / ч. Според прогнозите ураганът ще достигне крайбрежието на Мексико днес вечерта и ще доведе до силни поройни дъждове, наводнения и силен вятър.

На континента вихърът ще бъде лишен от захранването си с енергия от топлите тропически води и ще започне да отслабва, но ще се изкачи до Мексиканския залив, отслабвайки до тропическа депресия. По този начин ураганът ще предизвика тази седмица целия комплекс от неблагоприятни и опасни метеорологични явления в голяма част от територията на Мексико.

След това, постепенно превръщайки се в "обикновен" извънтропически циклон, той ще достигне североизточните американски щати (виж снимките и картите в галерията). В този район на континента той ще предизвика обилни дъждове на голяма площ и увличайки студен арктичен въздух - и снеговалежи в някои райони.

Тропическата буря Висенте е много по-слаба от урагана Уила. Тя няма да стигне до силата на ураган, но и по-южното мексиканско крайбрежие няма да се отърве с лек бриз. Вятърът в системата му вече достига 20 m/s,  при пориви над 30 m/s и следващите няколко дни това ще продължи. Според прогнозите циклонът ще бъде на брега вечерта в четвъртък (вдругиден) - виж съответната карта. Малко преди да стигне до сушата, циклонът ще отслаби до степен на тропическа депресия и ще предизвика силен вятър по крайбрежието.

За разлика от Карибския басейн, който се намира източно от Мексико и ежегодно се явява сцена за опасните представления на многобройни урагани, тихоокеанското крайбрежие на Мексико е сравнително спокойно. При все това, там също не е необичайно, макар доста по-рядко, да се образуват тропически  циклони.

Тази година и по-скоро активността от последните дни в тази акватория се дължи до голяма степен и  на по-топлите от обичайното води в региона, заради бързо развиващото се явление Ел Ниньо.  ПО-топлите с градус-два от обичайното води на Тихия океан северно от Екватора и субекваториалните и тропически  области там, както е видно, подхранват тропическата циклонална активност.