Петролната и газова компания ExxonMobil ще започне да добива литий в американския щат Арканзас от 2027 г., съобщава Financial Times.

Според вестника компанията прави този "голям стратегически завой" с намерението да се превърне във "водещ играч" в добива на литий.

Той добавя: "Преминаването на Exxon към производството на литий е първото, което прави петролен гигант.

Koch Industries, Occidental Petroleum и норвежката Equinor проучват възможностите за навлизане в производството на метала за батерии."

Блумбърг съобщава, че ExxonMobil има за цел да произвежда достатъчно литий, за да снабдява повече от един милион електрически превозни средства годишно до 2030 г.

Това би превърнало компанията в един от десетте най-големи производители в световен мащаб, отбелязва изданието.

Ройтерс допълва: "Анализатори от финансовата компания TD Cowen изчисляват, че целта й ще изисква около 2 млрд. долара капиталови разходи за осигуряването на 50 000 тона - обем, който може да генерира 800 млн. долара потенциални парични средства."

Съобщението не представлява фундаментална промяна в корпоративната стратегия, но е признание, че автомобилите, задвижвани с батерии, все повече ще се конкурират с леките и товарните автомобили, задвижвани с бензин и дизел.

То може също така да отвори вратата на южен Арканзас да се превърне в основен източник на литий. Днес повечето от метала идва от Австралия и Южна Америка, а голяма част от него се преработва в Китай.