Открити в Кения зъби и парчета от кости принадлежат на лъв - седем пъти по-едър от съвременните си събратя. Животното е живяло преди 23 милиона години и може да се окаже най-големия хищен бозайник, обитавал някога Земята, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лъвът е наречен "Simbakubwa kutokaafrika" ("Симбакубва кутокаафрика" - велик африкански лъв). Той е тежал около тон и половина и е можел да напада животни с големината на днешен слон или хипопотам.

"Предвид огромните зъби, Симбакубва е бил изключително месояден", обясни Матю Бортс от университета Дюк, който е основен автор на публикацията в "Journal of Vertebrate Paleontology".

Останките от животното - парче долната челюст с кучешки зъб, предкътник и кътник, както и няколко други зъби и кости - са били открити преди около 10 години, но досега се е считало, че принадлежат на доста по-дребен хищник - Hyainailouros napakensis. Те се съхраняват в националния музей в Найроби.

Напомняме, че според скорошно изследване, хората са виновни за изчезването на всички едри бозайници от миналото, а след появата на вида ни, средният размер на бозайниците е намалял няколко пъти. В случая, човечеството няма вина за изчезването конкретно на този вид. От ранния Миоцен до края на този период, с изключение на кратка част от средата му, температурите неотклонно са се понижавали и за такова огромно животно е ставало  все по-трудно да намира огромните количества храна, които са му били нужни за преживяване и възпроизводство.

>>>Виж снимки  на други изчезнали древни едри бозайници>>>

 

Според учените животното е загинало на сравнително млада възраст. Челюстта му е доста по-едра, отколкото на възрастните екземпляри от вида. Лъвът е можел да разкъсва месо и да чупи кости.

Симбакубва е живял в началото на миоцена, приблизително преди 23 милиона години. Условия за съществуването на толкова голямо животно са съществували милиони години, уточниха учените.