"Обикновеният" или класически циклон на умерените ширини, който вчера се намираше западно от Бискайския залив, днес е над Ламанша и предизвиква бурни, а на места и ураганни ветрове, най-вече по френското атлантическо крайбрежие.

Той е наречен "Волфганг" от европейските метеоролози, а е любопитен и уникален с няколко неща. Едно от тях е, че облачната му система поразително напомня тези на тропическите циклони, наричани регионално още урагани или тайфуни.

Не, той не е екс-тропически циклон, каквито често завършват жизнения си път през есента или началото на зимата над Европа и Северния Атлантик. Той е класически циклон, със студен фронт, топъл и студени сектори, но облачните му системи не просто напомнят, а буквално копират тези на някои от тропическите му събратя, които, да напомним, имат съвсем друг тип генезис и най-вече енергийно захранване от "нашите" "умерени" циклони като Волфганг.

Ветровете в системата на Волфганг са силни и бурни, на места в Бретан - и ураганни. 

Имало е и циклони с по-силни ветрове, много по-обширни такива, но за това време на годината малкият, компактен и фотогеничен Волфганг е с уникални характеристики - рекордно ниско налягане в центъра си, а и доста ниско такова за мястото, където се зароди - съвсем близо до царството на субтропичните антициклони и "вечния" Азорски антициклон.

Няма как да твърдим, че той е стопроцентова рожба на глобалното затопляне, но то със сигурност има пръст в бързата поредица от неколкократни горещи вълни в Европа, уникалния студ (или хлад) в момента над северната част от Европейска Русия и сега - това доста странно циклонално образувание.

>>>Виж галерията от снимки и карти>>>

В следващите дни Волфганг постепенно ще се запълва и отслабва, движейки се на североизток към Северно Море.