Немските метеослужби (Deutscher Wetterdienstes, DWD) от няколко години дават имена на циклоните  и  антициклоните, действащи на територията на Европа. Циклоните в момента се кръщават с женски имена, а антициклоните - с мъжки (периодично става обратното).

Снимка: DWD

Както писахме в анализа вчера, по дългата барична "пързалка", започваща от Исландия и свършваща в Източния Медитеран, за кратко се спуска студен арктичен въздух. За кратко, тъй като Тина, както се нарича циклонът (виж картата) е бързоподвижен и се мести на изток, а гребенът Волфганг се руши и оттегля на запад-северозапад.

В резултат, следващата мощна студена пенетрация ще бъде към Северозападна Африка и Гибралтар и там ще се образува обширен и траен циклон, в чиято източна периферия към Балканите ще се насочи за дълъг период от време (поне седмица!) мощен топъл пренос от Африка и Средиземно  море.

 В зависимост от ситуирането на центровете по време и място, вероятно циклонът, който ще донесе топлото време у нас и студа и снега в планините на Франция и Испания ще носи едно от имената Ута или Вая.

vremeto.dir.bg  ще следи "казуса" в следващите дни.