Бързо топящият се морски лед в Гренландия представлява необичайна опасност за изследователските екипи, които получават от  пристанищата оборудването за метеорологичните станции, пише в статия в авторитетния вестник "Гардиън".

Снимка, направена от Стефен Олсен от Центъра за океана и леда в Датския метеорологичен институт на 13 юни, показва кучета с шейни, преминаващи през вода с дълбочина до глезена върху топящата се ледена повърхност в северозападната част на страната. На изумителния кадър изглежда сякаш четириногите вървят по вода. Снимката, заснета във фиорда Инглефилд Бреднинг, изобразява водата на върха на онова, за което Олсен казва, че е било лед с дебелина 1,2 метра.

Неговият колега от института - Расмус Тонбое, пише, че "бързото топене и морския лед с ниска пропускливост и малко пукнатини оставят стопената вода отгоре". Олсен пише още, че неговият екип разчита на традиционни знания от местни ловци, търсейки сухи петна по леда. Екипът използва и сателитни снимки, за да планира пътуването си. Той казва, че снимките документират един "необичаен ден" и че снимката е "по-символична от научните обяснения за мнозина".

Рут Мотрам, климатолог в Датския метеорологичен институт, заявява пред "Гардиън": "Тази година експедицията за доставка на инструментите от кучешкия впряг, все още най-практичния начин да се придвижваме в този регион по това време на годината, се натъкна на много застояла вода върху морския лед. Ледът тук образува доста надеждно покритие всяка зима и е много дебел, което означава, че има сравнително малко пукнатини за оттичане на водата".

Миналата седмица имаше доста топли дни в Гренландия и голяма част от останалата част от Арктика.

Снимка: NSDIC

Ученият споделя, че тези условия са причинили "интензивно топене на леда, ледниците и ледената покривка на все още съществуващия морски лед". Датската метеорологична станция близо на летище Каанаак регистрира температура от 17.3C миналата сряда и 15C миналия четвъртък, което е твърде много за Северна Гренландия, дори през лятото.

Мотрам предупреди, че цифрите са временни и ще подлежат на проверка.

В други райони, разтопената вода се оттича през счупванията в леда до скалите далеч под тях и така не оставя постоянна вода на повърхността. Но тъй като ледът в района е дебел и без пукнатини, водните басейни над леда създават драматичната снимка.

Събитията на топене като това на снимката обикновено се случват по-късно през лятото, в края на юни или юли. 

Датският климатолог споделя още, че прогнозите сочат, че топлите условия над Гренландия ще продължат поне още няколко дни, така че екипите с кучешки шейни ще се изправят пред по-нататъшни трудности.

Снимката се появи на фона на данните за температурата от Гренландия. В събота Вашингтон Пост писа, че европейските метеорологични модели показват, че температурите в някои части на Гренландия достигат 22.2С над нормалните миналата сряда, в деня преди този, когато е направена снимката.

Над обичайните температури над почти целия арктически океан и Гренландия през май са довели до ранно "ледено отстъпление", като  е регистриран вторият най-нисък обем на леда в 40-годишната история на сателитните наблюдения, според Националния център за снега и леда в САЩ (NSDIS).

Центърът съобщи, че арктическият морски лед за май месец е бил 12 милиона квадратни километра, което е с 1,13 милиона квадратни километра под средната стойност за 1981-2010г.

Температурите на въздуха в края на май по протежение на западния бряг на Гренландия бяха с 7 ° С над референтната средна за периода 1981-2010 г. за месеца, съобщиха от центъра. Той също така бележи температура на арктическия океан от 2-4 ° С над средното.

"Топенето е голямо и ранно", каза Джейсън Бокс, климатолог-глациолог в Геоложката служба на Дания и Гренландия.

На местно ниво, топенето на морския лед създава значителни проблеми за общностите в Гренландия, които разчитат на нея за транспорт, лов и риболов.

"Екстремните събития, тук наводняването на леда от внезапно стопяване на повърхността, изискват увеличаване на способността за прогнозиране в Арктика", казва Олсен.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>