Изследователски екип от Испания е изчислил оптималното време, което можете да прекарвате на слънце.

Учените са анализирали параметрите на слънчевата радиация за четири месеца в годината (по един за всеки сезон) за периода от 2003 до 2010 година. Основният показател за учените е бил производството на витамин D под въздействието на слънчева светлина.

Ето заключенията на учените за южните и умерените ширини:

През януари слънцето трябва да бъде около 2 часа и 10 минути на ден. Отбелязва се, че в същото време поне 10% от човешката кожа трябва да бъде открита за слънчевата светлина.

>>>Галерия>>>

През април и юли, 10 минути са ви достатъчни за слънчеви бани, ако една четвърт от кожата е открита.

През октомври учените препоръчват 30 минути излагане на слънце, за да произведат оптималното количество витамин D.

Що се отнася до северните ширини, през зимните месеци продължителността на слънчевите бани трябва да бъде по-дълга. През зимата, в слънчев следобед, 120 минути стигат, но в 10:00 часа продължителността трябва да бъде 9,7 часа, а в 16:00 - 5,7 часа, съобщава agenciasinc.es. 

През пролетта и лятото, по време на обяд (към 13:00 часа), достатъчно е да прекарате 10 минути на слънце, за да задоволите ежедневната нужда на организма от витамин D. Ако отделите време от 15:00 до 17:00 за слънчеви бани, Това ще отнеме 20 минути. В същото време, поне една четвърт от повърхността на тялото трябва да бъде огряна от слънцето.

Констатациите се отнасят за хора с третия тип кожа (по-голямата част от испанците се отнасят за този тип) - с тъмни коси, сиви очи или кафяви очи и с тъмна кожа и отсъствие на лунички.

Изследователите уточняват, че производството на витамин D зависи от различни параметри, включително възрастта на човека, телесния състав, вида на облеклото.

Проучването е публикувано в списанието Science of the Total Environment.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>