Учени откриха връзка между вулкана Килауеа в Хавай и цъфтежа на водораслите, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

През лятото на миналата година над 1 милиард тона лава от Килауеа се изляха в Тихия океан. Събитието само по себе си не излезе извън нормите, но когато изследваха спътникови снимки на вулканичното изригване, учените с изненада откриха второ "изригване", този път на водорасли край хавайския бряг.

>>>>Виж галерия от снимки на цъфтящи водорасли и различни тихоокеански вулкани>>>>

Специалисти от университета на Хавай и Южнокалифорнийския университет извършиха изследване и откриха идеалните съставки, които са нужни за растежа на водораслите - повишено ниво на нитратите, желязо, фосфати. Учените знаеха, че лавата не е тор, който може да предизвика цъфтежа на водораслите.

"Нямаше причина да очакваме наблюдавания цъфтеж на водораслите - заяви геохимикът Сет Джон от Южнокалифорнийския университет. - Лавата не съдържа нитрати."

Предизвиканото от човешка дейност стимулиране на цъфтежа на водорасли обикновено е свързано с достигането на торове до морето.

Учените бяха наясно, че лавата не е предизвикала цъфтежа. "Когато водорасло расте, в редица случаи се изяжда от планктон. Единствената възможност да се стигне до подобен цъфтеж е да е бил нарушен балансът", поясниха от екипа.

След като анализираха последователността на събитията, учените заключиха, че внезапното изливане на лава е станало причина за издигане на маси вода от дълбините към повърхността. Парчета горещи разтопени скали са потънали в морските дълбини и са загрели студени маси вода, предизвиквайки издигането им на повърхността. Затоплените маси вода са донесли със себе си хранителни вещества, стимулирайки растежа на водораслите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".