Учените от Университета на Южна Флорида са изучавали "Саргасовия пояс" - така се нарича поясът на цъфтящите водорасли в Атлантическия океан.

>>>Виж галерия от снимки на саргасови водорасли>>>>

Кафявите саргасови водорасли растат през лятото, покривайки повърхността на водата в тропическата част на Атлантически океан. Миналата година цъфтежът се разпространи от африканския бряг до Мексиканския залив, а площта му беше 8850 квадратни километра. Теглото на биомасата от водорасли достигна не по-малко от 20 млн. тона през юни. Подобен цъфтеж се повтаря всяка година, с изключение на 2013 г.

Миналата година обаче биомасата на "Саргасовия пояс" надвиши числата за 2011 г. над 10 пъти.

Възможна причина за силно разцъфване на водораслите е промяната в химическия състав на водата. Това може да се дължи на издигането на дълбоки водни пластове край бреговете на Западна Африка, както и на замърсяване във водата от земеделските земи. Най-голямо количество фосфати и нитрати идва от водите на Амазонка. Тези минерали са място за размножаване на саргасовите водорасли.

Сред другите причини за буйството на водораслите са климатични промени.

Саргасовите острови не са негативно явление за екосистемите, тъй като често те носят риба, костенурки и птици. Христофор Колумб говори за островите на морските водорасли по пътя към Новия свят (северно от Карибите). Въпреки това, тяхното разпространение до такъв размер е опасно, защото когато се разпространяват към дъното, те блокират светлината, което е вредно за коралите и морските животни.

В Мексико, Доминиканската република, Ямайка и дори в Южна Флорида, водораслите биват изхвърлени по плажовете, където те се разлагат, освобождавайки сероводород.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>