За климата от изминалите последни десетилетия на миналия век е характерен пик на валежите през месеците май и юни за по-голямата част от страната. Същевременно, класическите максимални юнски температури през първата половина на месеца, въпреки завишените очаквания на мнозина, породени от все по-горещите летни сезони през последните 15-20 години, почти никъде не превишават 30 градуса (което вече е факт за последните дни на месеца, както и юли и август!).

През следващите няколко дни в низините дъждове с гръмотевици ще са съвсем редки явления, а температурите ще се повишат и останат в интервала от около 30 до 34, в някои  дни и до около 35 градуса.

Гръмотевици с краткотраен дъжд ще има в планинските райони и то не навсякъде. Явленията ще са локализирани главно в Рила, Пирин, Родопите, но предимно западната им половина, Витоша и Централния и част от Западния Балкан.

Днес след обяд ще превали и прегърми на места в южните планински и полупланински  райони, както и около Централна Стара планина. Максималните стойности ще достигнат 26 до 32 градуса. В Източна България ще духа слаб северен вятър.

Утре температурите ще се повишат още и ще са от 28 до 32, 33 градуса, в югозападните райони до около 34. В Източна България все още ще духа слаб северен вятър.

В петък температурите ще останат от 28 до 32, 33 градуса. В планините на места ще превали и прегърми. В източните райони вятърът от север ще се усили и ще бъде временно  до умерен.

В събота и неделя съществена промяна на времето няма да настъпи. Ще остане топло, в низините на места - горещо, с температури от 28 до 32, 33 градуса в повечето места. В събота ще превали и прегърми на повече места, вкл. в някои райони на централната част на Северна България, но явленията ще бъдат слаби, освен в планините.

В неделя вероятността за тях остава предимно в планините. 

Слънчево, в низините - предимно сухо, остава времето и в началото на следващата седмица. Гръмотевични бури и краткотрайни превалявания с различен интензитет ще има в планините и някои полупланински райони, вкл. през някои дни - в Софийско, но повече конкретика за времето през идната седмица очаквайте в прогнозите ни в следващите дни.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>