В следобедните часове на 10 юни по активния студен фронт над Бавария се появи и разви т. нар. суперклетка. Тези феномени са дългоживеещи големи гръмотевични клетки с въртящ се поток от издигащ се въздух. Може да се направи някаква аналогия с тропическите циклони, макар, разбира се, това да е значително по-малкомащабно явление.

Клетката се превърна в квазистационарно "чудовище" (т.е движението и се забави дотолкова, че изглеждаше почти неподвижна) и за около 3 часа създаде комплекс от опасни явления в околностите на баварската столица Мюнхен.

Голямата градушка (4-5 см в диаметър) предизвика паника сред жителите на Мюнхен (виж и видеото под текста).

Силният дъжд само за 9 минути пълнеше 10-литрови кофи. Метеорологичната станция на международното летище регистрира ураганен вятър (33 m / s)!

Вечерта, след като се появи в Бавария, суперклетката се раздели на две части: една - се премести в Австрия, другата - в Чехия.

Любопитен феномен имаше в понеделник привечер и над северозападните райони на нашата страна. Макар, че за разлика от баварската си посестрима, купесто-дъждовната клетка, движеща се от Крайова към Видинско, беше с нормални размери, след обработката и с противоградови ракети тя се "размаза" и град удари землища и лозя в района на северозападните села Флорентин и Ново село, движейки се срещу течението на река Дунав в този участък..

От днес до края на седмицата атмосферата над нашата страна ще се стабилизира до голяма степен и подобни явления като това в Бавария са малко вероятни.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>