Обилни снеговалежи, виелици и много ниски температури; блокирани пътища и институции, принудителни ваканции, загинало момиче в Румъния - такава най-общо е ситуацията в повечето страни на Балканите.

България

Най-голяма е натрупаната (нова) снежна покривка в Лом - 29 см, съобщи БТА по информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Данните за валежите от сняг показват, че във Враца снежната покривка е 17 см, в Кнежа - 14 см, в Ловеч - 13 см, София - 8 см, в Монтана - 10 см, в Оряхово - 7 см. В останалата част на Дунавската равнина снежна покривка е от един до пет сантиметра.

От НИМХ предупредиха и за силни пулсации на северния вятър към 20:00 часа, които са: 22 метра в секунда на нос Емине, 21 метра в секунда в района на Шабла и Ахтопол, 15 метра в секунда за района на Варна, 18 метра в секунда - за Бургас и 20 метра в секунда за в Сандански.

Жълт код за ниски температури е обявен за понеделник за 27 области в страната и оранжев за област Сливен (и за силен вятър). Предупреждение за опасен вятър е издадено за всички области в Източна България.

Агенция "Пътна инфраструктура" предупреди, че сняг вали в областите Бургас, Варна, Враца, Габрово, Ловеч, Кърджали, Плевен, Смолян и в районите на проходите "Предел", "Шипка", "Петрохан", град Шипка, гара Костандово, Картела, Каратепе (област Пазарджик), Студенец (област Пловдив), Саранци, Софийски околовръстен път, Бистрица, Скравена, Витиня, АМ Хемус, Гинци, Драгоман (област София). Пътните настилки са мокри и проходими при зимни условия и шофьорите да карат внимателно, апелира АПИ.

Силен снеговалеж доведе до скъсване на жици от електропреносната мрежа, захранващи с ток квартали на Монтана, Лом и Берковица. Прекъсвания на тока в неделя сутринта имаше в пет общини - Монтана, Лом, Берковица, Брусарци и Георги Дамяново.

В по-голямата част от страната вятърът ще е умерен северозападен, а в Източна България - силен северозападен, се посочва в прогнозата на НИМХ. Остават условията за виелици и навявания. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 9° и минус 4°, а максималните - между минус 4°и 1°. В София минимална - около минус 8°, максимална - минус 3° - минус 4°.

Във вторник и сряда се очаква намаляване на облачността и на места слънчево време. Минималните температури ще се понижат още, на места във високите полета до минус 14° - минус 15°, а дневните ще останат почти без промяна. В източните райони ще остане ветровито и предимно облачно, но почти без валежи.

Румъния

14-годишно момче загина в Румъния, след като дърво падна върху автомобила, в който са били то и родителите му. Трагедията се е разиграла в Караш-Северин, съобщи БТА, като се позова на местни медии.

Семейството се връщало от ски в Семеник. Под напора на силния вятър и обилния сняг, дърво е паднало върху колата им, докато тя се е движела. Въпреки опитите, екипът на Бърза помощ не е успял да спаси детето.

Лошото време в Румъния блокира много пътища в района на окръзите Сибиу и Алба. Хиляди хора са без ток, след като снежна буря нанесе щети на десетки трафопостове.

Заради виелицата проблеми има и в окръг Долж, Тимиш и Арад. Метеоролозите предупреждават, че предстои най-студеният период за тази зима.

"От неделя през нощта до понеделник ще регистрираме най-ниските стойности: минус 15 градуса в падините в източна Трансилвания до минус 10 в по-ниските райони на вътрешнокарпатските региони", съобщи за Диджи24 Елена Матееску, изпълнителен директор на Националната метеороголична администрация.

В туристическата зона на езерото Бъля снежната покривка надхвърли два метра. Там е обявено максималното ниво на предупреждение за риск от лавини - пет.

Две големи лавини паднаха през изминалата нощ в планината Фъгъраш. Най-сериозно е пострадала хижа Капра. Повредени са и много автомобили.

Оранжев код за опасно време е в сила за планинските и крайбрежните райони. Очаква се на местата с надморска височина над 1800 метра скоростта на вятъра да надхвърли 100 км/ч. Видимостта ще е намалена.

Гърция

Студеният метеорологичен фронт "Барбара" удари Гърция със снеговалежи, които започнаха късно в събота и продължиха и в неделния ден, достигайки на юг до централната част на остров Евия, и доведоха от отмяна на разписанията на корабите и необходимост от поставяне на вериги за сняг на гумите в областта Атика и части от Пелопонес, съобщава АНА-МПА.

Чистене на пътища в Гърция

Снимка: АНА-МПА/БТА

В Атика пътната полиция заяви, че шофьорите, движещи се по цялата пътна мрежа на областта, трябва да носят вериги за сняг или друго оборудване против хлъзгане. Тя също така забрани движението на тежкотоварни камиони с тегло над 3,5 тона по няколко магистрали. Властите забраниха на такива камиони да се движат и по участъци от националния път Атина-Солун.

Освен това на централни места на север от областта Атика са изградени 10 базови станции за спешни случаи. Провеждат се патрули от пожарната, полицията, въоръжените сили и други, включително микробуси на армията и полицията, които да помагат на хора с проблеми с придвижването и на пациенти с бъбречни заболявания, ако възникне необходимост.

Графикът на корабите в пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио е преустановен заради силните ветрове, които в някои части на морето достигат 9 степен по скалата на Бофорт. Бурните ветрове наложиха също така спиране на разписанията на пристанищата Килини-Закинтос (Западна Гърция, Йонийски острови) и Аркица-Едипсос (Евия).

Служителите от държавния сектор в Гърция ще работят от вкъщи в понеделник заради обилния снеговалеж и силните ветрове. Предвид обилните снеговалежи в неделя и очакваните снеговалежи, силни ветрове и поледици в понеделник се препоръчва дистанционна работа и в частния сектор, където това е възможно, заяви говорителят на пожарната служба Йоанис Артопойос.

По разпореждане на полицията от неделя следобед е забранено движението по националната магистрала от Ламия до Атина и трафикът е пренасочен по обходни маршрути. Регионалните власти съобщиха, че от сутринта се опитват да поддържат отворена националната магистрала, както и централните пътища в Евия, Виотия и Фтиотида.

Училищата в Атика ще останат затворени в понеделник, а учебните занятия ще се провеждат чрез платформи за дистанционно обучение поради метеорологичните условия, съобщиха днес следобед властите в област Атика и Министерството на образованието.

Сърбия

Двуметрови преспи и в Сърбия, където заради лютата зима близо 30 хиляди домакинства са без ток. Пътищата на места са труднопроходими. Чисти се постоянно, за да не бъдат затворени пътищата.

Турция

В момент, когато Истанбул се готви за снежна буря, валията на града забрани карането на скутери и мотоциклети до второ нареждане, съобщава ДПА. Тези превозни средства няма да се допускат по пътищата, съобщи в неделя в Туитър валията на турския мегаполис Али Ерликая.

Замръзнал басейн в градски парк в Анкара

Снимка: AP/БТА

Летище "Сабиха Гьокчен" в азиатската част на града съобщи, че от в неделя вечер въздушният трафик ще бъде намален с 20 процента поради метеорологичните условия. По-малко полети от обичайното са планирани и за понеделник и вторник, съобщи летището.

В събота турският национален авиопревозвач Търкиш Еърлайнс (Turkish Airlines) обяви днес, че отменя заминаването и пристигането на 238 полета на международното летище в Истанбул, планирани за 5 и 6 февруари, поради лоши метеорологични условия авиокомпанията. Авиокомпанията призова пътниците да проверяват последните актуализации поради възможни отмени на полети.

Главната метеорологична дирекция предупреди за силни снеговалежи, дъжд, бури и заледявания в Истанбул от неделя вечерта. Службата издаде предупреждение за времето и за други региони на страната.

Обилни снеговалежи се очакват в Анадола и в източната част на страната. Хората, живеещи в близост до Черно море, трябваше да се подготвят за проливни дъждове и частично снеговалежи, както и за бури. Властите издадоха предупреждение за бури и за западната част на Егейско море. Ветровете могат да достигнат скорост до 75 км/ч, се казва в съобщението.

Миналата година обилните снеговалежи доведоха до значителни ограничения във въздушния трафик на международното летище в Истанбул, напомня агенцията.