Полинезийски мореплаватели вероятно са достигнали до Антарктида векове преди западните изследователи, на които обикновено се приписва откриването на замръзналия континент през 19-и век, предаде Франс прес, позовавайки се на новозеландско изследване.

Проучването, публикувано в издание на Кралското общество на Нова Зеландия показва, че маорите са достигнали Антарктида преди първите западняци през 20-те години на по-миналия век.

Новозеландските изследователи са проучили традиционни разкази, исторически произведения на местното изкуство и неакадемични източници, търсейки връзка между маорите и Антарктида.

"Когато съберете всички тези сведения става ясно, че историята на връзката между маорите и Антарктида е много дълга", казва ръководителката на проекта Присила Уехи.

Полинезийците масово са смятани за едни от най-големите мореплаватели в историята, които са се придвижвали на огромни разстояния между тихоокеанските острови със своите лодки.

Изследователите смятат, че първото пътуване до антарктически води дори е предшествало пристигането на маорите в Нова Зеландия през 14-и век.

"Открихме полинезийски сведения за пътувания до антарктически води от Хуей Те Рангиора и неговия екипаж на кораба Те Иви О Атеа, датиращи вероятно от началото на 7-ми век", допълва Уехи.

Устните разкази на маори, проучени от изследователите, се отнасят до "мъгливо и тъмно място, което слънцето не достига" и върхове, наподобяващи айсберги, "пронизващи небето без растителност".

Маорски скулптури и тъкани изделия също свидетелстват за тези изследвания на Антарктида.