Японски климатолози и полярници са измерили скоростта на топене на различни ледници по източното крайбрежие на Антарктида и са установили, че масата на ледниковия масив Сирасе в залива Лютцов-Холм намалява неочаквано бързо, съобщи ТАСС.

"Събраните данни говорят, че ледът, разположен в подножието на Сирасе, се топи със скорост 7-16 метра годишно. Това е съпоставимо или дори превъзхожда темповете на смаляване на ледника Тотън, смятан преди за най-бързо топящият се леден масив в източната част на Антарктика", казва доц. Дайсуке Хирано от университета Хокайдо в Сапоро, цитиран от пресслужбата на университета. Резултатите от проучванията на експертите са публикувани в сп."Нейчър комюникейшънс".

Почти всички климатолози на Земята вече не се съмняват, че глобалното затопляне е факт и че ще промени радикално облика на планетата, ако човечеството не успее да го удържи. Първите и основни жертви на този процес са полярните райони и планинските ледници. Преди три години се разруши една от последните части на шелфовия ледник Ларсен на Антарктическия полуостров. В резултат на това възникна мега-айсберг, съпоставим по площ с Естония.

Преди няколко години и от ледника Сирасе се откъсна голям айсберг.