Мумбай избегна удара на циклон днес, след като стихията смени посоката си и удари западното индийско крайбрежие на юг от очакваното, предаде Ройтерс.

Първоначалната прогноза бе, че циклонът Нисарга ще бъде първият връхлетял Мумбай от 1948 г., принуждавайки жителите да се приберат в домовете си и да ги подсигурят срещу силния вятър и проливния дъжд.

"Удари малко по на юг от прогнозираното. Но времето в Мумбай ще остане лошо до утре", заявиха от министерството на природните науки.

Циклонът достигна западното крайбрежие на около 100 км южно от финансовата столица на Индия със скорост на вятъра до 120 км/ч, съобщи индийският метеорологичен департамент.

След връхлитането на сушата от Арабско море циклонът се насочил на североизток.

По-рано щатите Махаращра, чиято столица е Мумбай, и Гуджарат евакуираха най-малко 100 000 жители на рисковите крайбрежни райони и призоваха рибарите да не излизат в морето. "Офисите, отраслите и други дейности, които бяха започнали да работят (с отпадането на карантинните мерки), утре и вдругиден ще бъдат затворени. За ваша безопасност не излизайте от вкъщи", написаха в Туитър властите на Махаращра.

В 18-милионния мегаполис Мумбай полицията обяви нови ограничителни мерки в момент, когато тъкмо започваше смекчаването на въведената заради новия коронавирус драстична карантина.

"Избягвайте посещения на крайбрежните плажове, алеи, паркове и други подобни места по крайбрежната ивица", призоваха силите на реда в Туитър. Събиранията на повече от четирима души в града се забраняват до утре следобед.

Циклоните в Мумбай са изключително рядко явление. Последната мощна буря, която засегна града, е от 1948 г. Тогава загинаха 12 души, а над 100 бяха ранени.