Наводнения винаги е имало и ще има. Въпросът е колко често се случват и ще се случват те. Дори за неспециалиста е видно, че поройните дъждове, причиняващи наводнения, зачестяват, както по повторяемост, така  и по места. Някой може да не вярва, че сме свидетели на драматична промяна на климата, може да вярва във феи, духове и рептилоиди, но фактите бодат очите: Климатът наистина се променя драматично. 

Факт: По-предишното влажно лято у нас беше през 2005 година. Предното - през 2014. Сега отново имаме наднормени валежи, при това не какви да е, а над 3 пъти над обичайните норми за 30 или 50-годишен период назад във времето. Т.е, ако предното се повтори след 10 години, това подрани - само след 4.

Не, това не означава, че вече ще имаме всяка година тройни валежи. Може внезапно да се върнат сушите от началото на милениума, когато сводките за горски пожари тръгнаха от март  и продължиха до ноември-декември, а в някои райони стопански  значими валежи нямаше и по няколко месеца.

Няма как да предвидим дали ще се случи едната или другата крайност. Свидетели сме на безпрецедентен ръст на парниковите емисии и нивата на въглероден диоксид вече сравняваме не с предпоследния геологически подпериод - плейстоцена, а отиваме директно към нивата от средата на Миоцена, преди петнадесетина милиона години, когато Гленландия е била изцяло зелена, а половин Антарктида е била буйна умерена тайга или лесотундра.

Климатът се опитва да "напипа" нов еквилибриум, равновесна точка, но това няма да се случи скоро, тъй като има да догонва доста от предния такъв към новия, стъпил на все още повишаващия се парников ефект.

Да се върнем към Япония. Валежите там, подобно и  на нашите, са причинени от бавноподвижни атмосферни процеси: циклони или високи циклони (долини). В японския случай оклюзионният фронт на границата на две въздушни маси с различна температура, но достатъчна влажност, стационираше почти без да се мести няколко дни.

Снимка: NHK

Снимка, японският ТВ канал NHK.

>>>Виж галерия от снимки от засегнатите райони в Япония>>>

Многострадалната префектура Хирошима е една от най-пострадалите, а са засегнати още над дузина области: Окаяма, Эхим, Киото, Ямагучи, Фукуока, Кагошима, Хиого, Шига, Гифу, Кочи,  Сага и др. Огромни райони са без електричество и питейна вода.

Властите съобщават и за многобройни прекъснати магистрали и пътища.