Първата турбина, завършена в рамките на проекта за изграждане на най-големия офшорен вятърен парк в света в Северно море, започна да захранва британските домове и предприятия, съобщава "Гардиън".

Според вестника проектът е започнал да произвежда електроенергия през уикенда, когато първата от 277-те турбини е била свързана към електрическата мрежа.

Той продължава: "Проектът, разработен съвместно от британската SSE и норвежките Equinor и Vårgrønn, ще произвежда 3,6 гигавата електроенергия, достатъчна за 6 млн. домове годишно, когато бъде завършен през 2026 г."

В други новини от Обединеното кралство Press Association съобщава за предварителни данни на Службата за национална статистика, според които емисиите на жителите и предприятията в Обединеното кралство са били с 2% по-високи през 2022 г., отколкото през 2021 г.

Това следва 3% увеличение на "емисиите, базирани на местоживеенето" между 2020 и 2021 г., тъй като Обединеното кралство излезе от пандемията, добавя информационната агенция.

Daily Mail съобщава новите данни под заглавие "Британските емисии на парникови газове сега са със 7% по-ниски, отколкото преди пандемията, разкриват обещаващи данни".

Междувременно Прес асосиейшън съобщава, че британската работна група за плановете за преход е публикувала своята рамка за оповестяване на най-добрите практики за корпоративните планове за преход - набор от насоки за компаниите да докладват за плановете си за справяне с изменението на климата. Информационният бюлетин продължава: "Работната група заяви, че насоките определят основата за споделяне на надеждни планове от страна на компаниите като част от годишното им отчитане на бъдещата бизнес стратегия.

Фирмите трябва да възприемат стратегически и цялостен подход за справяне с въздействието си и да обяснят как ще изпълнят климатичните цели, ще управляват рисковете, свързани с климата, и ще допринесат за постигането на нулево нетно въздействие. Това включва очертаване на междинни етапи и подробни стъпки за промяна на бизнес моделите, както и на инвестициите.

В плановете трябва да се обърне внимание и на това как ще бъдат подпомагани работниците и на необходимото повишаване или преквалифициране на квалификацията, заяви работната група." Ройтерс и BusinessGreen също съобщават за новата рамка.

На друго място Press Association съобщава, че според активисти на кампанията правителството на Обединеното кралство "не разполага с доказателства в подкрепа на неотдавнашното си твърдение, че Обединеното кралство е на път да постигне международно договорените си цели за подобряване на природата".