Жегата продължава  в по-голямата част на Сибир, освен в Забайкалието. Отава горещо на север, по-специално в Ямал, зимния полюс на студовете.

>>>Виж галерия от зимни и летни снимки на Сибир>>> 

През изминалия уикенд извънредната ситуация се запази. Възможно е да се повиши нивото на водата в 6 реки в южните, югоизточните, източните и северните райони на региона.

Наводненията бяха причинени от чести и силни дъждове, като само през първите десет дни на месеца валежите в района бяха 1,5 пъти повече от цялата месечна норма, т.е, ако това продължи, на месечна база нормата би била превишена 4 до 5 пъти(!).

Метеоролозите очакват и друг циклон от Монголия отново донесе много дъждове, повече от половината от месечната норма. По-нататъшните прогнози са разочароващи и продължават да съществуват заплахи от опасни наводнения.

Повишаването на нивото на водата може да създаде опасност от наводняване на дузина населени места. От 9 юли режимът на извънредни ситуации е въведен в няколко района.

В Бурятия също са паднали много дъждове. През уикенда там, както и в региона на  Иркутск, отново е дъждовно, особено в неделя, но времето е горещо по сибирските стандарти -  през деня до 25 -30 градуса.

 

Горещината владее и централните райони на територията - Красноярск и в републиките на юг от региона. През деня температурите са над 30 градуса.

 В северните райони на Красноярска област, в антициклонално поле, първоначално хладният въздух също се затопля. В Eвенкия през деня е до 29 градуса.

В западната част на Сибир температурата надвишава климатичните показатели за средата на лятото. При източни ветрове се разпространява топъл континентален въздух. В южната част на региона  на Тюмен и в района на Омск преминава  атмосферен фронт, придружени от краткотраен  дъжд с гръмотевици и поривист вятър, но остава значително по-топло от обичайното,  25 до 30 градуса.

 

В регионите на Новосибирск, Томск и Кемерово, както и Алтай, въпреки гръмотевичните бури на места, се затопли до 33 градуса.

Не е студено и в северната част на Сибир, където времето се определя от мощен антициклон. В Ямал е слънчево, с повишаващи се температури на места до 33 градуса.

 В Башкирия превалява краткотраен  дъжд и гръмотевици със силен вятър, но температурите са летни, през деня до 28 до  30 градуса.

Напомняме, че за летните месеци не е необичайно на места в Сибир времето да бъде топло и дори горещо, но е доста необичайно това да се случва на фона на лабилна атмосфера с гръмотевични бури, както и за толкова дълги периоди и  на такъв голям процент от територията на огромния регион.