Най-малко 9 души загинаха и над 50 изчезнаха безследно в поройните дъждове и наводнения в Западна Германия, където придошла река отнесе шест къщи, съобщи днес полицията, предаде Франс прес. Първоначално бе съобщено за четири жертви.

Мнозина от изчезналите са се намирали по покривите на отнесените къщи в община Шулд, каза говорител на полицията в Кобленц.

Тази община е разположена в провинция Райнланд-Пфалц, която заедно със Северен Рейн-Вестфалия са най-силно засегнати от пороите, които са препълнили реките, изтръгнали са от земята много дървета, наводнили са пътища и сгради.

Двама от загиналите са пожарникари, участвали в спасителна операция. Над 30 души са изчезнали при срутване на сгради в Аденау, провинция Райнланд-Пфалц, информира телевизия Ен Те Фау, цитирана от ТАСС.

Много селища в региона фактически нямат връзка с външния свят, на места е прекъснато електроснабдяването, затворени са редица училища, спрян е общественият транспорт.

Дъждовете и бурите са предизвикани от циклона Бернд. Евакуирани са над 1000 жители на град Хюкесваген, евакуация е имало и в един от районите на Золинген.

Двама души са загинали, а десетина къщи са били разрушени от пороите, залели Белгия в последните дни, съобщиха местни медии.

Най-засегнат е районът на Лиеж, където прииждат реки и се наложи да бъдат изпуснати два язовира. Белгийските железници днес спряха да обслужват югоизточните части на страната.

Евакуираните са стотици, като най-засегнати са възрастни хора, много от които живеят сами. Пострадали разказаха пред местни телевизии, че се е наложило да напуснат домовете си, без дори да могат да вземат лекарствата си и само с дрехите на гърба си.

На кадрите се виждат подгизнали и потресени възрастни хора, боси, приютени временно в обществени сгради. Любителски записи показват сърни, потънали до гуша в прииждащите води, и мечки, търсещи спасение в центъра на Лиеж.

Очаква се от утре обилните валежи да спрат. Местни хора наричат събитието "пороя на века".