Втора седмица продължават невижданите наводнения в южната част на Сибир и в частност в обширни региони на Иркутска област.

От пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации в региона на Иркутск съобщиха, че броят на жертвите от наводненията е  нараснал до 23 души. Понастоящем има 8 изчезнали лица - по-рано беше съобщено, че 2 от 10 изчезнали лица са намерени живи.

Броят на пострадалите към момента по официални данни  нарасна до 442 души, но от началото на наводнението в региона 3,212 души са се обърнали към властите.

На 8 юли нивото на водите на реките Ока, Белая, Иркут и Китой се увеличи с още 15-60 cm. към и без това безпрецедентните нива за това време на годината.

В района на Иркутск от 27 юни е въведено бедствено положение.

Наводненията в региона започнаха на 25 юни в резултат на обилни валежи.

От бреговете си излязоха левите притоци на реките Ангара - Бирюса, Уда, Чун, Оя и Ока.

Наводненията засегнаха 10 900 къщи и повече от 11 хиляди парцела в 110 населени места.

Регионът е счупил рекорда за количеството на валежите.

Според руски метеоролози, подобна синоптична обстановка е напълно без прецедент в историята на наблюденията и се дължи на засрещането на три типа въздушни маси - нещо твърде рядко, само по себе си. Макар и рядка, обстановката не би била уникална, ако  не беше нейната стационарност: тя продължава вече над десет дни.

Трите въздушни маси, които я причиняват са арктичен въздух от Северния Ледовит океан, която, за разлика от зимния си вариант, носи повече влага.

Вторият причинител на бедствието е гореща тропична маса от Средна Азия,a най-важният и най-уникален трети виновник, са проникналите толкова навътре в континента много топли и влажни  тихоокеански мусонни въздушни маси. По това време на годината последните буквално са "подгизнали" от влага и срещата им с другите антагонисти водят до изумителните количества валеж над един и същ, макар гигантски (с размер, сравним с половин Европа) район.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>

Подобно събитие не би било възможно без климатичните изменения, които вече само заклети конспиролози и хора без достатъчно информация (меко казано), отричат.