Канцлерът Рейчъл Рийвс обяви вчера, че около 10 милиона пенсионери ще спрат да получават плащания за зимно гориво, съобщава BBC News. В публикацията се казва: "От тази есен тези, които не ползват пенсионен кредит или други обезщетения, чието получаване е обвързано със средства, вече няма да получават годишните плащания на стойност между 100 и 300 паунда."

То добавя, че мярката е част от плановете на Рийвс да запълни това, което тя нарича "дупка от 22 млрд. паунда в публичните финанси", оставена на лейбъристите от консервативното правителство.

Гардиън публикува предупрежденията на активисти, според които до два милиона пенсионери могат да се затруднят да плащат сметките си за отопление без допълнителната помощ.

 "Потенциално милиони заможни пенсионери ще изгубят зимните плащания за гориво в размер между 100 и 300 паунда за всеки човек, предназначени да помогнат на хората на възраст над 67 години да плащат сметките за отопление през най-студените месеци на годината. През зимата на 2022-23 г. около 11,4 млн. души са ги получили, заедно с допълнителни еднократни плащания за разходи за живот в размер до 300 GBP."

Ройтерс съобщава, че намаляването на зимните плащания за гориво може да спести на правителството 1,5 млрд. паунда. Sky News излага някои от другите съобщения на Рийвс, включително решението да се преразгледат или отменят плановете за възстановяване на стари железопътни линии и за изграждане на 40 нови болници.

Вестник i и Independent също отразяват новините. В материал, представящ речта на Рийвс, BusinessGreen пише, че тя може да "подхрани опасенията, че "зелените" планове на лейбъристите могат да бъдат подкопани от опита за справяне с "черната дупка" в бюджета, като се очаква редица железопътни проекти да бъдат отложени и се опасяват, че ключови отдели могат да бъдат изправени пред допълнителни съкращения на разходите".

Вестник "Дейли телеграф" съобщава за речта на Рийвс, като заявява, че "лейбъристите, които се отказват от големи проекти, рискуват да обрекат Великобритания на още едно загубено десетилетие".

BBC News съобщава, че Северноирландската асамблея "ще трябва да реши дали да последва решението на правителството на Обединеното кралство да ограничи плащанията за гориво през зимата". BusinessMatters съобщава, че Рийвс също така е "изпълнил предизборното обещание на лейбъристите да наложат по-строги данъци на петролните компании, като увеличи таксата за енергийни печалби". Той цитира Ръсел Бортуик, главен изпълнителен директор на Търговската камара на Абърдийн и Грампиан, който казва: "Новото правителство тласка Северно море опасно близо до територията на "края на играта", застрашавайки нашия енергиен преход".

Изданието продължава: "Рийвс" също така премахна "неоправдано щедрата" отстъпка, която позволяваше на компаниите да приспадат част от инвестициите си в нови нефтени и газови находища от данъчните си задължения...

Отделна отстъпка за инвестиции в проекти за зелена енергия ще продължи да се приспада от данъка. Решението на канцлера беше посрещнато с остра критика от страна на петролните и газовите компании, които го определиха като "безразсъдно, неправилно и икономически пагубно за Северно море"." Daily Telegraph също цитира в заглавието си коментарите на Бортуик за "края на играта", като добавя: "Рийвс заяви, че таксата, първоначално наложена от консерваторите, сега ще действа още две години, като ще изтече в края