Австралийското Бюро по метеорология (BOM),  каквато е англоезичната абревиатура на института разпространи карта на зоните с различни температури над страната-континент.

Очертанията на някои от тях рисуват подобно на демон създание с две очи и уста, разположено по диагонал от югозапад на североизток над континента.

Снимка: БОМ

Разбира се, това е игра на случайността и няма нищо общо с мястото, отредено за вечни мъки за грешниците, но горещините над Австралия са наистина адски.

В Пърт, например, вече пети пореден ден температурите ще бъдат над 40 градуса.

Практически целият континент е обхванат от немилостивите горещини, с изключение на тънки крайбрежни ивици по източното и само части от южното крайбрежие, където температурите са по-поносими. Същевременно, поради характера на въздушния пренос от вътрешността, жегата на запад  и север е съчетана и с висока влажност, което я прави още по-непоносима (виж картата с "веселия демон").

Много над обичайните са температурите на въздуха във височина и над нашата страна. Температурите надвишават 15 градуса на около 1500 метра над морското ниво и това са стойности, малко над обичайните дори за месец юли по този показател.

В топлото полугодие при подобни показатели и подходящо слънчево време, при земя температурите биха били над 30 градуса в ниските части на низините. Сега, заради инверсиите и ниското слънце, в ниските места остава доста по-хладно, а рекорди бележим по планините.

ИЗБРАНО