Пролетта, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята.

Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. В деня на пролетно равноденствие (пролетната равноденствена точка е през март за Северното и през септември за Южното полукълбо), директните слънчеви лъчи, падащи под ъгъл от 90 градуса, пресичат т. нар небесен екватор и навлизат в северното или южното полукълбо (съответно март/септември).

Вследствие на това, лъчите на слънцето падащи върху земната повърхност увеличават ъгъла си, слънчевото греене нараства значително. Слънчевите лъчи започват да падат по-вертикално (под по-голям ъгъл), като това води до увеличаване на енергията с която се нагрява земната повърхност и океаните.

В района зад полярния кръг слънцето изгрява с което се намалява и прекратява загубата на топлина в Космоса от това полукълбо.

С напредването на пролетта все по-голяма част от съответното полукълбо е осветено от слънцето като нощта намалява значително, а продължителността на деня нараства и става по-голяма от тази на нощта.

Затоплената повърхност загрява въздуха все повече, като в малките географски ширини започва да се формират топли и горещи въздушни маси, които настъпват все по на север в Северното полукълбо или все по на юг в Южното.

В края на пролетта притока на енергия от слънцето превишава значително загубата в Космоса и това води до трайно повишаване на температурите - преход към лятото.

Следва да се има предвид, че днес, две минути преди полунощ започва астрономическата пролет. Климатично, тя е започнала отдавна: от 1 март, а метеорологично за различните части на полукълбото тя също започва различно, при това на променливи дати, а именно, когато метеорологичните параматери за съответния пункт или местност преминат определени граници (например средноденонощната температура премине трайно над определено ниво.

Пролетта ще продължи до 18.55 минути лятно часово източноевропейско време на 21 юни (15.55 по Гринуич), когато идва лятото.