Европейските фермери, които пристигнаха в Брюксел, за да нарушат срещата на върха на Европейския съвет, "най-накрая получиха своя момент с висшите фигури от ЕС в четвъртък вечерта", съобщава Politico.

Той съобщава, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заедно с белгийския министър-председател Александър де Кроо и холандския министър-председател Марк Рюте, са се срещнали със земеделски лобистки организации след срещата на върха.

Новинарският сайт отбелязва, че "през последните седмици в цяла Европа избухнаха фермерски протести, предизвикани от намаляването на доходите, споразуменията за свободна търговия и цялостното недоволство от политиките на ЕС и националните политики".

По-конкретно, както съобщава "Таймс", земеделските стопани са изразили гнева си срещу основополагащото законодателство на ЕС за климата, наречено "зелена сделка", както и срещу предложеното търговско споразумение с Латинска Америка.

В отговор "Файненшъл таймс" пише, че лидерите на ЕС "са обещали да облекчат тежестта на правилата за опазване на околната среда", като Фон дер Лайен е заявила, че ще има повече премахване на бюрокрацията за земеделските стопани и преосмисляне на "неотдавнашната вълна от законодателство, свързано с климата".

Вестникът отбелязва, че фермерите смятат, че политиците са лицемерни за това, че преговарят за търговска сделка, която позволява увеличен внос на говеждо месо и соя, които нямат нивото на строгост на екологичните разпоредби на ЕС. Въпреки това изданието добавя, че "критиците на протестите изтъкват високото ниво на субсидиите и влиянието, което земеделското лоби вече има върху формирането на политиката в Брюксел и столиците на ЕС". Ройтерс отбелязва, че преди срещата фермерите "вече са си осигурили няколко мерки", включително предложения на Комисията за ограничаване на вноса на земеделски продукти от Украйна и разхлабване на някои екологични разпоредби за угарите.

Междувременно Politico съобщава отделно, че Фон дер Лайен е изправена пред "бунт" в собствената си дясноцентристка Европейска народна партия само дни преди Комисията да одобри нова цел за климата за 2040 г. В статията се казва, че членовете на Европейския парламент "се чудят защо изпълнителният орган на ЕС издава целта точно сега, когато се надига антизелена ярост, крайната десница се надига, изборите за Европейски парламент наближават, а фермерите блокират входните врати на законодателния орган".

В новините за земеделието DeSmog съобщава за скорошно проучване, което установи, че "не е възможно" световната животновъдна индустрия да погълне достатъчно въглерод в почвите, за да компенсира емисиите си, които затоплят планетата - въпреки твърденията на животновъдната индустрия. Той цитира съавтора на изследването, професор Пийт Смит от Университета в Абърдийн, който казва направо: "Пресилените твърдения на животновъдната индустрия, че не е нужно да се притеснявате за нищо, защото ние поглъщаме целия въглерод, вършим положителна за климата работа - това са просто глупости."