Колкото и любопитно да се стори някому, росата също е вид валеж и макар да не не може да се мери като количество с по-големия си брат, дъжда, в някои пустинни местности е единствен източник на вода за някои животни.

Но росата, освен красиви капчици по тревичките и цветята, е и доста опасно явление. Любопитен е и произходът на този вид валеж: той не е роден от циклони, а от техните антиподи - антициклоните, с ясното и тихо време.

>>>>Виж галерия от снимки на роса>>>>

Ние сме свикнали с факта, че повечето феномени на времето са свързани с циклони. Това са гръмотевичните бури, валежите, вятърът, наводненията. Но има редица явления, които се свързват изключително с антициклони: смог, радиационна мъгла, роса, студ.

Ние редовно срещаме този феномен, но рядко му обръщаме внимание. Кондензираната влага се утаява по прозорците на колите, тревата. За обикновените хора росата е незначително явление и затова и не попада в метеорологичните прогнози.

Друго нещо движението по пътищата. От една страна, росата не носи много вода и не намалява значително коефициента на сцепление. В сравнение със снега, въздействието ѝ е значително по-малко. Въпреки това, по степен на опасност, росата е много по-опасна от снега. Защо?

Виновен е факторът на изненадата. Тъй като росата се образува в ниските места на релефа, шофьорите, които пътуват с висока скорост по сух път с добра видимост от високата част на склоновете, може да бъдат лошо и опасно изненадани от росата в ниските места, намаляващи може би не колкото леда, но достатъчно сцеплението, за да се създаде опасност.

След това, излизайки от "дъното на паницата" със студения въздух, много шофьори познават феномена на внезапно обилно изпотяване на предното стъкло на автомобила. Това също е вид роса, която се образува по колата след като тя, силно изстудена от събралия се студен инверсионен въздух, навлезе в по-топъл въздушен слой в по-високите части на склоновете.