Студът в Северозападна и Северна Африка е част от същия процес, който носи пролетни температури у нас през тази седмица.

Единият от загиналите в Тунис е станал жертва в собствената си кола - тя била отнесена от поток вода, образуван от бурно топящия се сняг. Вторият човек е замръзнал до смърт след една нощ, прекарана в студа.

Прочетете още: "Работи ли глобалното затопляне през зимата?"

Безпрецедентният снеговалеж доведе до колапс на движението в много части на африканската страна. Трафикът е силно затруднен на 32 магистрали в пет провинции.

>>>Виж галерия от снимки от двете страни на Средиземно море>>>

В град Тала, в западната провинция Касерин, транспортът е напълно парализиран - всички градски пътища са блокирани заради снега. Няма ток и вода.

Властите на провинция Джендуба съобщиха за феноменално количество сняг, който е натрупал в град Айн Дракам - над 400 мм воден еквивалент.

В Тунис в медицинските заведения са доставени 36 пострадали от студа и силните снеговалежи. Спасителитеса успели да извлекат 117 души от коли, заседнали в преспите.

Проблеми има и на други места в Северозападна Африка - Алжир, но и в Западното Средиземноморие. Това всъщност е другата страна на "нашия" процес, по който в челото на циклона към България се насочва мощен поток от топъл въздух, докато в тила му се  случват нещата, изброени в статията по-горе.

Подобна обстановка ще се задържи най-малко в следващите 6-8 дни.