Изменението на климата "може да повлияе на глобалното измерване на времето", тъй като топенето на ледените покривки в Гренландия и Антарктида забавя въртенето на Земята, съобщава Financial Times.

Скоростта на въртене на Земята не е постоянна и се е изместила от часовниците след приемането на координираното универсално време през 60-те години на миналия век, като периодично е добавяна допълнителна секунда, се обяснява в статията.

Неотдавнашните колебания в земното ядро накараха планетата да се върти по-бързо, което породи предположения, че вместо това ще се наложи да се отнеме известно време до 2026 г., продължава тя.

Топенето на полярните ледове обаче може да е противодействало на тази тенденция и да доведе до отлагане на корекцията до 2029 г., посочва FT.

Топящата се вода от Гренландия и Антарктида се придвижва към екватора, увеличавайки екваториалната изпъкналост на планетата, докато ледените наноси на полюсите притискат сушата, като заедно правят Земята по-сферична, съобщава Washington Post.

Нова статия в Nature показва, че докато земното ядро я кара да се върти по-бързо, тази променяща се форма, причинена от климатичните промени, я забавя, продължава изданието.

На друго място "масивният водовъртеж от океанска вода, обграждащ Антарктида, който е 100 пъти по-голям от всички световни реки, взети заедно, се ускорява поради изменението на климата", съобщава Daily Mail. Антарктическото циркумполярно течение ускорява покачването на морското равнище, като раздвижва леда в антарктическите води, "подобно на сламка, която разбърква леда в студена напитка", допълва изданието.

Антарктида често е "пренебрегвана в разказа за климата", отчасти поради отдалечеността ѝ и отчасти поради "ранна научна грешка", която предполага, че тя е относително стабилна, предполага Economist.

Въпреки това, ранните модели са били погрешни и "натрупването на смайващи събития и екстремни явления през последните години показа, че Антарктида е подложена на огромни промени на сушата, в морето и в атмосферата над нея", продължава изданието.