Антарктически ледник, по-голям от Великобритания, е изложен на риск да се разпадне, след като учените са открили повече топла вода, която тече под него, отколкото се смяташе досега, съобщава Гардиън.

Съдбата на Туейтс, наричан още "Ледника на Страшния съд" и масивната ледена покривка на Западния Антарктик, която го поддържа, са най-големите неизвестни фактори за бъдещото глобално покачване на морското равнище.

През последните няколко години екипи от учени пресичаха отдалечения и недостъпен регион на западния край на Антарктида, за да се опитат да разберат колко бързо се топи ледът и какви могат да бъдат последиците за останалия свят.

"Това, което се случва в Западна Антарктида, е от голямо обществено значение", каза д-р Робърт Лартер, учен от Британското проучване на Антарктика и главен изследовател от Международното сътрудничество по ледниците Thwaites - най-амбициозният изследователски проект, осъществяван някога в Антарктика. "Това е най-голямата несигурност при бъдещо покачване на морското равнище."

Изследователската кампания на ITGC за 50 милиона долара изпрати екипи от учени в региона, за да използват най-новите научни инструменти, за да разберат по-добре скоростта на топене и стабилността на ледника.

Този месец един от екипите на ITCG, който за пръв път успя да вкара подвижна подводница под  Туейтс, публикува проучване, показващо, че повече относително топла вода достига до ледника, отколкото се смяташе досега, предизвиквайки опасения за по-бързо топене.

Анна Уолин, професор по океанография в университета в Гьотеборг, който ръководи проучването, заяви, че откритията предполагат, че съдбата на ледника и ледената покривка на западната част на Антарктика ще бъде разгадана през следващите две до пет години. "Следващите години ще бъдат решаващи ... те ще определят какво ще се случи с този ледник", каза тя.

Уолин съобщава, че предната част на ледника Туейтс е стояла  на редица "точки за закрепване" под морето. Но тъй като относително топлата вода от дълбокия океан увеличава топенето, те ще бъдат загубени, разбивайки леда и позволявайки топлата вода да прониква все по-нататък под леда. Това би ускорило движението на ледника къмморето.

"Може да се случи, така, че всичко да се разпадне и това е само началото на доста драматична промяна ... но ако не се случи сега, мисля, че можем да бъдем по-уверени, че това няма да се случи като най-лошия случай сценарии ", каза Уолин.

Най-лошият сценарий за Thwaites е мрачен. Това е най-широкият ледник на планетата, дълбок повече от 1 км и съдържа достатъчно лед, за да повиши нивото на морето с 65 см.

Загубата на лед се е ускорила през последните 30 години и сега тя допринася за около 4% от цялото глобално покачване на морското равнище. Експертите казват, че това може да се увеличи драстично, ако ледът в предната част на Туейтс се разпадне, с последващи ефекти за други ледници в района.

За да засили опасенията на учените, Западна Антарктида е едно от най-бързо затоплящите се места на Земята през последните 30 години.

Миналата година екип от британски учени откри кухини, наполовина по-големи от Големия каньон под Туейтс, които подобно на разпадането на зъб позволяват на топлата океанска вода да ерозира ледника, като ускорява вътрешно топенето. Тъй като голяма част от земята, върху която седи ледникът, е под морското равнище, се смята, че е особено уязвима за топене, тъй като по-топлата вода навлиза по-нататък под леда във вътрешността на страната.

Larter каза: "Леглото се задълбочава нагоре по течението и има глациологична теория, която казва, че това е потенциално много нестабилна ситуация ... много е страшен сценарий, когато го чуете за първи път, но има различни сценарии с отрицателна обратна връзка, които могат да се противопоставят."

Ако "точките на закрепване" на ледника бъдат загубени през следващите няколко години, той ще започне да тече по-бързо "и ще достави повече лед в морето". Но той добавя, че въпросът, на който никой в ​​момента не може да отговори, е точно колко допълнителен лед ще влезе в морето, ако ледникът започне да се разпада.

"Това е труден въпрос", каза Лартър. "Мисля, че трябва да кажа, че ще получим отговора след няколко години."

Ученият добавя: "Никой не знае как ще реагира на постоянното затопляне - ние не знаем, защото в човешката история никога не сме виждали да се случва. Опитваме се по всякакъв начин да се справим с това, което ще се случи. "

Ела Гилбърт, учен от Университета в Рединг, заяви, че случващото се в полярните региони изисква спешна реакция от международната общност.

"Наистина трябва да сведем до минимум емисиите си, защото ако загубим полярните региони, не само ще усилим изменението на климата ... това ще допринесе за повишаване на морското равнище, което засяга всички по света."