Ураганни ветрове, виелици, силен снеговалеж - и "бомбен циклон" на Западния бряг: Това са прогнозите на американските синоптици, които предупреждават пътуващите на Деня на благодарността да бъдат предпазливи и да се подготвят за евентуални закъснения, причинени от стихиите.

В прогнозите на националната метеорологична служба на САЩ - НОАА прогнозните карти са в тревожни нюанси на розово, лилаво и червено, отразяващи предупрежденията за силни зимни бури. Те са в сила от Калифорния до Мичиган.

Лошото време се очаква да продължи. Предупрежденията, публикувани от офиса на NWS в Лас Вегас, ще остане в сила от 17:00. вторник до 16:00 ч.  в петък.

Предупрежденията идват, когато Денвър и други градове по-на изток едва са се справили с последствията от обилния снеговалеж в южния и централен район на централните равнини в САЩ.

От офиса на NWS (националната служба за времето, подразделение на НОАА) в Кайен, Уайоминг, съобщават, че очакват повече от 12 инча сняг до обяд във вторник, а в по-високите райони западно от Форт Колинс, Колорадо, съобщават за повече от 30 инча - около 80 сантиметра.

Най-силна зимната буря ще бъде в в далечния Запад, тъй като циклонът, който я причинява, идва от Тихия океан.

Той ще продължи да влияе на времето в Орегон и Северна Калифорния, пише NWS. Службата добавя, че това, което би могло да бъде рекордно силна буря, вероятно ще се превърне в т. нар. "бомбен циклон" - което означава, че циклонът ще се образува и засили необичайно бързо.

СиЕнЕн вече предава, че милиони хора са били изненадани от поройни валежи, оставени без електричество или принудени да чистят огромни количества сняг, след като мощни снежни бури преминаха през голяма част от САЩ преди Деня на благодарността.

Две масивни валежни системи причиниха сериозни затруднения по пътищата за Деня на благодарността. Предупреждения за комбинация от сняг, дъжд и силен вятър има обявени за 32 щата.

Едната фронтална  система - тази на споменатия "циклон-бомба" засипва западните щати с дъжд по крайбрежието и обилен сняг в планините и вътрешността; докато на Атлантическия бряг проблеми причиняват и силните ветрове. Жителите на Нова Англия и Мейн се борят и с обилни снеговалежи и проблеми по пътищата.

ИЗБРАНО